Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Oekraïense leger boekt nu ook "enig succes" tegen tweede Russische verdedigingslinie in het zuiden

Het Oekraïense leger rukt op in de zuidelijke regio rond Zaporizja. Dat zegt Oekraïne zelf en wordt bevestigd door de Verenigde Staten. Volgens Oekraïne zijn de troepen erin geslaagd om op verschillende plaatsen door de eerste verdedigingslinies van Rusland te breken. Het leger zou bovendien ook al "enig succes" hebben geboekt bij de tweede verdedigingslinies, aldus het Witte Huis.

Echt concreet is de Oekraïense viceminister van Defensie Hanna Maliar niet, maar de boodschap is duidelijk: het Oekraïense leger rukt op in de zuidelijke regio rond Zaporizja. "Er is een offensief in verschillende richtingen en in bepaalde gebieden", aldus Maliar op nationale televisie. 

BEKIJK - Eerder dit jaar toonde collega Bram Vandeputte met welke verdedigingslinies het Oekraïense leger wordt geconfronteerd:

Videospeler inladen...

Op sommige plaatsen zouden de Oekraïense troepen door de eerste verdedigingslinies van het Russische leger gebroken zijn. Hen wacht wel al meteen een nieuwe beproeving want Maliar stelt dat er achter die eerste linies opnieuw zeer beveiligde verdedigingsposten liggen. "Onze strijdkrachten moeten veel obstakels overwinnen om vooruit te geraken", zegt ze.

De kaart hierboven toont de situatie aan het front in Oekraïne op 28 augustus 2023.

Ook rond Bachmoet in het oosten van Oekraïne zijn er hevige gevechten, stelt Maliar, al is het nog te vroeg om daar uitspraken over te doen. "In de loop van één dag kunnen de posities van de twee partijen verschillende keren veranderen."

Over een aantal andere gebieden is er dan wel weer duidelijk goed nieuws uit Oekraïense hoek. Volgens de generale staf van de Oekraïense strijdkrachten lukt het het Russische leger maar niet om vooruitgang te boeken op vijf verschillende plaatsen aan het front. Van Koepjansk in het noordoosten van het land tot delen van de Donetsk-regio.

Tweede verdedigingslinie

De Oekraïense successen zijn ook de Nationale Veiligheidsraad in Washington niet ontgaan. Woordvoerder John Kirby laat optekenen dat de Verenigde Staten "de laatste 72 uur een opmerkelijke vooruitgang van de Oekraïense strijdkrachten hebben opgemerkt in de zuidelijke lijn vanuit Zaporizja". 

Volgens het Witte Huis hebben de Oekraïners zelfs "enig succes geboekt tegen de tweede linie van de Russische verdediging". Kirby voegde er meteen aan toe dat het aan Oekraïne is om uit te maken hoe ze van het succes zullen profiteren.

Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Tegenoffensief

Een echt grote opmars van het Oekraïense leger, die beloofd werd bij de start van het tegenoffensief, bleef voorlopig uit. Doordat het tegenoffensief even op zich liet wachten, kreeg het Russische leger in het zuiden de tijd om grote mijnenvelden aan te leggen en een stevige verdedigingslinie uit te bouwen. 

Begin deze week maakte de Oekraïense legerleiding wel al bekend dat ze het dorp Robotyne, aan het zuiden van het front, hadden heroverd. Volgens sommige experten was dat een mijlpaal, omdat het erop zou kunnen wijzen dat het leger er door de moeilijkste Russische verdedigingslinies is gestoten.

Meest gelezen