Extreemrechtse relschoppers vallen migranten aan in Cypriotische havenstad Limassol

Gisteravond hebben naar schatting 350 extreemrechtse relschoppers migranten aangevallen in de havenstad Limassol, in het zuiden van Cyprus. De relschoppers waren gemaskerd en hadden het gemunt op migranten en hun ondernemingen. Ze gooiden met molotovcocktails en stenen en staken ook vuilnisbakken in brand. De politie zette traangas in en kon 13 relschoppers arresteren.

De relschoppers hadden het gemunt op iedereen die een "verkeerde" huidskleur had, schrijft de krant "Cyprus Mail". Relschoppers die de winkel van een Vietnamese vrouw aanvielen, riepen dat ze alle migranten het land uit willen. Andere actievoerders scandeerden "Cyprus is Grieks" en "We beginnen met de zwarten, en daarna is de politie aan de beurt". 

Voorbijgangers gingen op de loop om te ontkomen aan de amokmakers. Ook journalisten werden geviseerd. In totaal zijn vijf mensen gewond geraakt, van wie sommigen naar het ziekenhuis moesten worden gebracht.

Vier dagen geleden vielen gemaskerde actievoerders Syrische migranten aan in het dorpje Chloraka, bij de toeristische stad Paphos. Hier kon de politie enkele tientallen relschoppers arresteren. 

De Cypriotische president Nikos Christodoulides veroordeelt het geweld tegen migranten en heeft het over "beschamende beelden". "Wat we gisteren hebben gezien, heeft niks te maken met migratie en we moeten beide problemen niet met elkaar vermengen", aldus Christodoulides. Volgens hem is het geweld van gisteravond het werk van een groep criminelen die niets te maken hebben met de migratiekwestie. 

Zo'n 6 procent van de Cypriotische bevolking bestaat uit migranten. Ter vergelijking: uit cijfers van Statbel blijkt dat 65,5 procent van de bevolking in ons land Belg is met een Belgische achtergrond. 21 procent is Belg met allochtone roots en 13,5 procent is niet-Belg.

Een 10-tal dagen geleden heeft een groep gewapende mensen een kraakpand aangevallen in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Daarbij raakte een politieagent van de politiezone Brussel-West gewond. In het kraakpand werden ook nog eens verschillende gewonden aangetroffen.

BEKIJK - Beelden van de schade na het geweld in Limassol.

Videospeler inladen...

Meest gelezen