Sabine De Jonghe en Françoise Wouthaers voelen zich opgesloten.© Marc Wouters

Bewoners van sociale appartementen voelen zich opgesloten door problemen met lift

Brasschaat -

De bewoners van de sociale appartementen van De Voorkempen naast het Dienstencentrum in Maria-ter-Heide zitten al sinds januari met serieuze liftproblemen. De helft van de tijd werken ze niet. Sommige bewoners die een rollator nodig hebben, geraken gewoon niet meer beneden. De Voorkempen, eigenaar van de gebouwen, beloofde voor een afdoende oplossing te zorgen.

Jan Brys

Bewoonster Sabine De Jonghe is razend. “Dat is al bezig van januari. De liften vallen gewoon uit. Bewoners hebben al vastgezeten in de lift. Sommige mensen hebben een rollator nodig, daarmee geraak je de trap niet af. Sommigen doen het toch, met alle risico’s van dien. De mensen gaan in normale omstandigheden naar beneden om te eten. Nu moet je weten dat maaltijden niet op de kamer mogen worden genuttigd. Begin er maar eens aan”, vertelt Sabine, die zelf nog goed te been is en haar medebewoners voortdurend helpt. Het gaat in totaal om een twintigtal bewoners.

Onderhoudsfirma KONE doet wat ze kan, maar de liften zijn zo aftands dat ze telkens opnieuw uitvallen. Bovendien werken de lichtschakelaars met een timer zodat het best kan gebeuren dat je halverwege de trap bent en je plots in het donker staat. Gemiddeld twee keer per week moeten we een technieker laten komen. Ook voor hen wordt het te gevaarlijk om eraan te werken, want ze kunnen niet overal bij. Ik herinner me dat we eens werden geëvacueerd na een gaslek. Toen kregen we tijdelijk onderdak in hotel Dennenhof hier een beetje verderop. Eigenlijk zou dat nu ook moeten kunnen.

Sabine, Annie Wey, Marysse Verhulst en Sus Janssens op de tweede verdieping.© Marc Wouters

Verhuizen

Marysse Verhulst weet het ook niet meer. “Toen ik met De Voorkempen belde, raadden ze me aan te verhuizen naar de gelijkvloerse verdieping. Maar ik ben er al 88, dan verhuis je niet meer zomaar. Wij zijn nu bezig met zelf ons potje te koken, maar begin maar eens boodschappen te doen als je niet over de lift kan beschikken”, zegt Marysse.

Bij De Voorkempen is men zich bewust van het probleem. Vaak is het wachten op de nodige stukken. “We hebben nu een overeenkomst met KONE om voor een definitieve oplossing te zorgen. De offerte is ondertekend en de werken zullen in de nabije toekomst van start gaan. Het heeft jammer genoeg langer geduurd dan verwacht.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners