Archieffoto.© Shutterstock

Honderden betogers tegen fascisme en racisme op Cyprus na avond vol extreemrechts geweld

Een dag nadat extreemrechts geweld tegen migranten in Cyprus was uitgebroken, zijn in de havenstad Limassol honderden mensen op straat gekomen tegen fascisme en racisme. De betoging verliep volgens de politie rustig, zo meldt de Cypriotische omroep RIK.

gjs
Bron: BELGA

Vrijdagavond hadden honderden gemaskerde relschoppers migranten aangevallen. Ze gooiden met molotovcocktails en stenen, staken vuilnisbakken in brand en vielen eigendommen van migranten aan. De politie gebruikte traangas en het waterkanon. Er vielen vijf gewonden en er volgden dertien arrestaties. 

De president van Cyprus, Nikos Christodoulidis, veroordeelde het geweld en zei dat hij zich schaamde voor wat was gebeurd. De politie bleef aanwezig in het centrum van Limassol.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken maken vluchtelingen en migranten zes procent van de bevolking van Cyprus uit. De kleine eilandrepubliek krijgt, gemeten tegen het bevolkingstotaal, veruit het hoogste aantal asielaanvragen in de EU. De opvangcentra voor vluchtelingen zijn er overvol en er zijn wijken ontstaan waar mensen in armoede leven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer