Matthieu Bonne verbreekt het wereldrecord non-stop zwemmen in open water
Foto: Stefanie Reynaert

Is ultrasporten nog gezond? "Er bestaat ook zoiets als té veel sport"

131 kilometer zwemmen of 4.300 kilometer lopen: wereldrecords breken in ultrasporten, het lijkt dé trend van deze tijd. Maar het is niet zonder risico's. "Langdurig en intensief sporten verhoogt de kans op aderverkalking en hartritmestoornissen", zegt cardioloog Guido Claessen in "De ochtend" op Radio 1. 

Na bijna 61 uur en 131 kilometer non-stop zwemmen, komt Matthieu Bonne uit de zee gestrompeld. Hij gaat enkele keren door zijn knieën en moet zich rechtop duwen uit het water. Uiteindelijk bereikt hij het vasteland en breekt de ultrazwemmer een nieuw wereldrecord

Een indrukwekkende prestatie van Bonne, en hij is niet de enige. Een week geleden verpulverde ultraloper Karel Sabbe nog het wereldrecord op de Pacific Crest Trail, een Amerikaans wandelpad van Mexico tot Canada: 4.300 kilometer legde hij af in 46 dagen.

Het lijken buitenaardse records, en ze komen ook niet zonder gezondheidsrisico's voor het lichaam. "De spieren worden zwaar fysiek belast en ook de impact op het hart en de bloedvaten is niet te onderschatten", zegt sportcardioloog Guido Claessen van het Jessaziekenhuis in Hasselt in "De ochtend" op Radio 1.

BELUISTER - Voor duursport moet je lichaam gemaakt zijn en zelfs dan is het niet zo gezond

Overmatig sporten

Wereldrecords, ultramarathons of de Ironman, ultravarianten op sporten lijken populair te worden. "We spreken van ultra-duursport wanneer het gaat om activiteiten die langer dan vijf of zes uur duren", legt Claessen uit.

"We hebben altijd gedacht dat duursport gezond was: hoe langer je sport, hoe beter voor het lichaam", zegt cardioloog Claessen. "Maar onderzoek van de laatste jaren toont dat dat helemaal niet het geval is."

We hebben altijd gedacht dat duursport gezond is, maar dat is helemaal niet het geval

Cardioloog Guido Claessen, Jessaziekenhuis in Hasselt

"Het staat buiten kijf dat regelmatig sporten en bewegen gezond is, maar er bestaat ook zoiets als té veel sporten", gaat Claessen verder. "Bij duursporten zien we meer risico op verkalking van de kransslagaders of op hartritmestoornissen. Niet alleen de fatale stoornissen, maar ook diegene die een beroerte kunnen veroorzaken."

"Daarnaast bestaat ook het risico op overbelasting van het skelet en de gewrichten, wat kan zorgen voor blessures en blijvende letsels", zegt Claessens.

Niet iedereen moet dus zomaar een voorbeeld nemen aan die ultrasporters. "Voor je eraan begint, kijk je best hoeveel sport je al in de benen hebt. Het is belangrijk om de dosis sport geleidelijk op te bouwen en er goed voor te trainen. Laat de huisarts ook controleren op risico's op hart- en vaatziekten: heb je een hoge bloeddruk of cholesterol? Zijn er familieleden met hartproblemen? Bezint eer ge begint", sluit de cardioloog af.

Meest gelezen