Barts Swings, hier links op een archieffoto van het BK skeeleren.© Vel

Bart Swings pakt vier wereldtitels op WK skeeleren, olympisch schaatskampioen wint marathon bij 36 graden

Met een vierde titel heeft Bart Swings de wereldkampioenschappen skeeleren in Italië afgesloten. In het snikhete plaatsje Montecchio Maggiore passeerde Swings op de marathon als eerste het finishdoek naast de plaatselijke dom.

Michael Van Damme
Bron: BELGA

De Vlaams-Brabander verwees de Duitser Felix Rijhnen naar de tweede en de jonge Colombiaan Kevin Lenis naar de derde plaats. Jason Suttels eindigde als twaalfde. Bij de vrouwen was het podium geheel Colombiaans. De titel ging naar veterane Johanna Viveros. Jorun Geerts werd 22ste,  Fran Vanhoutte 25ste.

Swings maakte zich enige honderden meters voor de streep op de licht stijgende Via San Giovanni Bosca los van een groep van twaalf om te voorkomen dat de drie Colombianen hem een loer konden draaien. In de groep zaten alle favorieten, inclusief Suttels. 

Het gaat wat ver om te stellen dat een van de Colombianen was gereserveerd om Swings voortdurend aan de armen te trekken, maar feit is dat de favoriet uit Leuven geen moment onberoerd werd gelaten. “Zo gebeurt dat in de marathon”, stelde Swings gelaten. “Ik heb ermee leren omgaan.”

De groep van twaalf was ontstaan nadat een zestal vluchters, onder wie Suttels, was ingerekend. “Het ging goed, maar ik voelde dat ik niet helemaal 100 procent was. Ik zou het in de sprint niet kunnen afmaken.” Waarna de Belgen voluit de kaart Swings uitspeelden. 

Het is de twintigste wereldtitel in zijn loopbaan en volgens medische tests zit er nog maar weinig sleet op het 32-jarige lichaam. De omstandigheden waren zwaar. Negen keer moest een bijna vijf kilometer stratenparcours worden afgelegd. De temperatuur was rond het middaguur gestegen tot 36 graden.      

De Belgische skeeleraars gaan naar huis met zeven medailles, waarvan zes voor Swings. In totaal: vier goud, twee zilver en een brons. Dat is meer dan de twee voorgaande jaren. Maar toen was Swings er niet bij. De recordscore dateert van 2019 in Barcelona: toen waren er twaalf medailles, waarvan zes gouden. 

Afgezien van de marathon in Berlijn zit het seizoen er voor de meeste skeeleraars op. Na enige dagen rust voegt Swings zich bij de schaatsers van het Team IKO, dat een fietskamp in Toscane afwerkt. Swings breekt die training voortijdig af om op zaterdag 23 september in Berlijn mee te doen. De organisatoren kunnen hem daar niet missen, hij is was in de Duitse hoofdstad al acht keer winnaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer