© Isosport

1 op 18 voor Westerlo? Dramatische start is niet altijd fataal

Westerlo is met 1 op 18 aan de competitie begonnen. Het zal bij de fans pijnlijke herinneringen oproepen aan het seizoen 2016-2017, waarin de Kemphanen na dezelfde puntenoogst in zes wedstrijden finaal degradeerden.

sks

LEES OOK. Kempense nuchterheid: ondanks 1 op 18 spreekt Westerlo vertrouwen uit in De Roeck

Zo’n dramatische start hoeft trouwens niet altijd fataal te zijn. De voorbije tien seizoenen gebeurde het zes keer dat een club na zes speeldagen met één punt of minder aan het seizoen is begonnen. Drie keer resulteerde dat in een degradatie (Bergen in ’13-’14, Westerlo in ’16-’17 en Beerschot in ’21-’22). Ook in het seizoen 2019-2020 dreigde voor Waasland-Beveren een stap terug naar tweede klasse, maar de club werd toen gered door het stopzetten van de competitie door corona.

Jonas De Roeck en Westerlo kunnen zich echter ook optrekken aan de remontada’s van Moeskroen en KV Oostende. Les Hurlus begonnen in het seizoen 2018-2019 zelfs met 0 op 18 aan de competitie, maar eindigden na een waanzinnige comeback nog 10e met 40 punten. Een jaar eerder deed KVO het niet veel slechter. Na een start met één gelijkspel en vijf nederlagen leidde Adnan Custovic de kustploeg met 36 punten alsnog naar een 11e plaats.

Dit seizoen is er bovendien nog een extra reddingsboei. Na de reguliere competitie volgen play-downs met de nummers 13 tot 16, zonder halvering van de punten. De laatste twee clubs degraderen rechtstreeks, de op twee na laatste speelt barrages tegen de winnaar van de Promotion Play-offs in de Challenger Pro League.

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL