Foto: Kamp 44

Nieuw monument herdenkt noodlanding Amerikaanse piloot tijdens Tweede Wereldoorlog in Putte

In Putte is een herdenkingsmonument onthuld voor een Amerikaanse piloot die er op de grens met Koningshooikt (Lier) tijdens de Tweede Wereldoorlog een noodlanding moest maken. Voor de onthulling waren tien familieleden vanuit Amerika afgezakt naar Putte. "Zo zorgen we ervoor dat dit verhaal niet vergeten wordt", klinkt het.

In Putte is vandaag een herdenkingsmonument onthuld voor de Amerikaanse oorlogspiloot Alfred Mills. "Hij was de kapitein van een vliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog een noodlanding moest maken op de grens van Putte met Koningshooikt (Lier)", vertelt Glenn Dyck van de vereniging "Kamp 44". Die nam het initiatief voor het monument.

Tien van zijn familieleden zijn speciaal vanuit Amerika naar Belgiƫ overgevlogen voor de onthulling

Glenn Dyck, initiatiefnemer van de vereniging "Kamp 44"

De reden van de noodlanding? "Mills moest in Keulen een luchtmachtbasis van de Duitsers uitschakelen op de vroege ochtend van 3 september 1944", vertelt Dyck. "Alleen werd hij door Duitse beschietingen dichtbij Venlo, in Nederland, al geraakt. Zijn linkermotor viel daardoor uit waardoor hij moest terugkeren. Uiteindelijk was een noodlanding nodig en daarvoor viel zijn oog op het Putse platteland." De plaats van het oorlogsmonument is dan ook dezelfde plek als waar Mills zijn noodlanding moest maken.

De Amerikaanse oorlogspiloot Alfred Mills.
Foto: Kamp 44

Mills zelf overleed in 2009. "Maar tien van zijn familieleden zijn speciaal vanuit Amerika naar Belgiƫ overgevlogen voor de onthulling", vertelt Dyck. "Het gaat om zijn vier kinderen en zes kleinkinderen." Het monument zelf is geflankeerd door zowel een Amerikaanse als een Belgische vlag. "Daarnaast is er ook een infobord zodat wandelaars of fietsers die hier voorbijkomen kunnen lezen wat er hier is gebeurd. Zo wordt dit verhaal niet vergeten in een tijd waarin de generaties die het nog hebben meegemaakt langzaam verdwijnen."

Tentoonstelling en oorlogsvoertuigen

Vandaag staat nog de hele dag in het teken van de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Wie wil, mag langskomen op de Lierbaan in Putte op het kruispunt met de Draplei. Naast het herdenkingsmonument, is er ook een kleine tentoonstellingen en staan er oorlogsvoertuigen om te bezichtigen.Ā 

Meest gelezen