Ook Sevilla wordt geteisterd door hevige regen
Europa Press 2023

Uitzonderlijk noodweer teistert Spanje: drie doden, hoogste alarmniveau van kracht

Spanje wordt sinds zaterdag geteisterd door zware stormen met hevige stortregens, onweer en stormwinden. Zo'n 10.000 inwoners krijgen de boodschap om binnen te blijven. Twee mensen zijn omgekomen toen ze aan het sporten waren in een rivier. Voor de regio's Andalusië, Castilië-La Mancha en Madrid heeft de nationale weerdienst AEMET code rood afgekondigd, het hoogste alarmniveau.

In Madrid zou vandaag tot 120 liter regen per vierkante meter kunnen vallen over een periode van twaalf uur. "Vanwege de uitzonderlijke en abnormale situatie, waarin neerslagrecords zullen worden gebroken, vraag ik de inwoners van Madrid om vandaag thuis te blijven", schrijft de burgemeester van Madrid, Jose Luis Martinez-Almeida, op X, het voormalige Twitter. 

BEKIJK - In Madrid vluchten de mensen voor de stortregen

Videospeler inladen...

Ook de hulpdiensten van Madrid sturen sms'en naar bewoners waarin ze hen waarschuwen voor overstromingsgevaar en hen adviseren geen auto's te gebruiken.

De voetbalwedstrijd tussen Atlético en Sevilla van vandaag is uitgesteld. De slotklim van de Spaanse wielerwedstrijd Vuelta is ook ingekort door modder op de weg.

Twee doden

Twee mannen van 34 en 31 jaar verloren zaterdag het leven in Zaragoza. De dertigers beoefenden canyoning, waarbij je een tocht maakt door een rivierkloof, toen ze in het woeste water vielen en verdronken.

In Alcanar, in de noordoostelijke regio Catalonië, kregen de inwoners zaterdag het advies om indien mogelijk naar de bovenste verdieping van hun huizen te gaan. Daar viel in 24 uur tijd 215 liter regen per vierkante meter. 

De Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe laat ook weten dat de treindiensten tussen Valencia en Barcelona opgeschort worden vanwege de regen. In de provincies Valencia en Castellón zijn er sinds zaterdag al overstromingen door de hevige regenval. Daar viel ook vorig weekend op sommige plekken al tot 50 liter neerslag per vierkante meter.

BEKIJK - Zware overstromingen in CastellĂłn in het oosten van Spanje

Videospeler inladen...

Rustig op Mallorca

Ondertussen bleef de situatie op het populaire vakantie-eiland Mallorca rustig, ondanks een gele stormwaarschuwing, het op twee na hoogste niveau. Volgens luchthavenbeheerder Aena waren er vertragingen van gemiddeld 50 minuten op de luchthaven van Palma. Voor zondag zijn er voorlopig geen vluchten geannuleerd.

Verschillende veerboten tussen de Balearen en het vasteland werden wel geschrapt. Mallorca werd afgelopen weekend nog getroffen door de storm Betty, die chaos veroorzaakte op de luchthaven Son Sant Joan. Ook een cruisechip met duizenden toeristen aan boord werd losgeslagen door de hevige wind.

Wat is de oorzaak van de hevige stortregen in Spanje?

De weermodellen tonen al enkele dagen dat er een DANA ontstaat bij Spanje en Portugal.

Een DANA staat voor "DepresiĂłn Aislada en Niveles Altos": een geĂŻsoleerde depressie of een afgesnoerd lagedrukgebied in de hogere luchtlagen. Zo'n soort lagedrukgebied is afkomstig van de straalstroom. (bron: noodweer.be)

Soms geraakt zo'n lagedrukgebied afgezonderd van de straalstroom en zakt het naar Portugal en Spanje, waar het vervolgens blijft hangen. En omdat een lagedrukgebied instabiel weer veroorzaakt, kan een DANA zware plensbuien veroorzaken.

Meest gelezen