26.000 bezoekers, prachtig weer en verschillende nieuwigheden: dit was De Gordel

De Gordel, een jaarlijks fiets- en wandelevenement in de Vlaamse rand, trok dit jaar zo’n 26.000 mensen. "De Gordel is én blijft een manifestatie met een boodschap", zegt Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. "We vieren het groene én het Vlaamse karakter van onze prachtige streek." En dat alles bij prachtig nazomerweer.

Het evenement zag in 1981 het licht met als doel de Vlaamse aanwezigheid in de rand kracht bij te zetten. Dit jaar is de Druivenstreek de focusregio van De Gordel, met Kamp Kwadraat in Overijse als het centrale punt.

Maar liefst 26.000 bezoekers vonden dit jaar hun weg naar De Gordel. Zij konden rekenen op prachtig weer én enkele nieuwigheden. Zo konden deelnemers kiezen voor een augmented reality-wandeling, een kunstenparcours en twee gravelroutes. Daarbij kon je kiezen tussen twee lussen, eentje van 75 kilometer en eentje van 50 kilometer.

Daarnaast kon je ook deelnemen aan een trailrun van 23 kilometer. Die uitdaging gingen de burgemeester van Overijse Inge Lenseclaes (OV2002/N-VA) en Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) aan. Weyts is een geoefend loper, maar keek toch een beetje op tegen de trailrun. "Ik had een korte nacht na een trouwfeest in het diepe West-Vlaanderen en ik ben wel gewoon om tot 15 kilometer te lopen, maar 23 kilometer is toch stevig." 

Naast die nieuwigheden waren er natuurlijk ook de klassieke wandeltochten en fietstochten, waaronder ook de klassieker: de 100 kilometer rond de hoofdstad. Wie in groep wilde rijden - een afstand van 125 kilometer - vertrok vanuit het domein van Huizingen. 

Animatie

En natuurlijk is er ook animatie. In het provinciedomein van Huizingen kon je terecht voor onder meer Wim Soetaert en Jasper Erkens. Kinderen konden er ook meezingen met Scaletta, het jongerenkoor van Scala zingt alleen Nederlandstalige liedjes en er is ook een dierenhoek waar het Brabants trekpaard centraal staat.

Er waren ook een babydorp, volksspelen, circusacts en er is veel aandacht voor streekproducten. Ook op de site van Kamp Kwadraat in Overijse is er heel wat animatie. Daar treden Gunter Neefs en The Soulbrothers op. Ook straatheater, kinderanimatie, volksspelen en springkastelen staan op het programma. 

"De Gordel is én blijft een manifestatie met een boodschap", zegt Weyts. "We vieren het groene én het Vlaamse karakter van onze prachtige streek."

Meest gelezen