Oleksii Reznikov is binnenkort minister af.
AFP or licensors

Oekraïense president Zelenski vervangt zijn minister van Defensie: wat is er aan de hand?

De Oekraïense president Volodimir Zelenski stuurt zijn minister van Defensie Oleksii Reznikov de laan uit. Dat heeft hij aangekondigd in een videoboodschap. Hij vraagt het parlement om Reznikov te ontslaan en te vervangen door Roestem Oemerov, nu nog hoofd van het Oekraïense privatiseringsfonds. 

"Ik heb beslist om minister van Defensie Oleksii Reznikov te vervangen", vertelt Zelenski. "Reznikov heeft meer dan 550 dagen oorlog meegemaakt. Ik geloof dat het ministerie een nieuwe aanpak nodig heeft en nieuwe manieren van interactie met het leger en de maatschappij in de breedste zin van het woord."

BEKIJK - De aankondiging van president Zelenski:

Videospeler inladen...

Reznikov werd minister in november 2021 en is de man die ervoor heeft gezorgd dat Oekraïne voor miljarden dollars aan militaire hulp uit het Westen heeft gekregen. Nu moet hij vertrekken, waarom?

Corruptieschandalen in het leger

"Het lijkt er niet op dat Reznikov zelf iets wordt aangewreven, maar in zijn departement zijn de voorbije maanden enkele corruptieschandalen aan het licht gekomen", duidt VRT NWS-journalist en Oekraïne-kenner Marijn Trio. "En als minister van Defensie draagt Reznikov natuurlijk een grote verantwoordelijkheid."

"In januari bijvoorbeeld nam zijn viceminister ontslag toen bleek dat er twee tot drie keer te veel werd betaald voor voedsel dat aan het leger werd geleverd en dat het verschil dus mogelijk werd afgeroomd. Later bleek dat ook de winteruniformen te duur zijn betaald."

Zelenski (links op de foto) met Reznikov (tweede persoon van rechts)
ABACA

"En dan was er nog het schandaal waarbij rekruteringsambtenaren opgepakt zijn. Zij worden ervan beschuldigd smeergeld aangenomen te hebben van mannen die de mobilisatie willen ontlopen en niet naar het leger willen."

BEKIJK - In maart kondigde Reznikov nog met trots de levering van de eerste Britse tanks aan:

Videospeler inladen...

Niet meteen met tegenoffensief te maken

Het tegenoffensief van het Oekraïense leger, dat niet helemaal verloopt zoals gehoopt, heeft er volgens Trio niet rechtstreeks iets mee te maken. "Maar op een moment dat alles op alles wordt gezet om terrein te heroveren op het Russische leger, kan Oekraïne het zich niet permitteren om de dingen hun beloop te laten."

Het is niet te verantwoorden dat er mannen zijn die via corruptie hun dienstplicht ontlopen

VRT NWS-journalist en Oekraïne-kenner Marijn Trio

"Terwijl er dagelijks veel soldaten sneuvelen aan het front in het zuiden van Oekraïne, is het niet te verantwoorden dat er mannen zijn die via corruptie hun dienstplicht ontlopen. Zelenski wil laten zien dat hij het probleem serieus neemt en corruptie aanpakt. Iets waar de Amerikanen als belangrijkste steunverlener ook veel nadruk op leggen."

Van Reznikov naar Oemerov

In één adem heeft Zelenski ook al een vervanger aangeduid. Het gaat om Roestem Oemerov die nu het Fonds voor Staatseigendommen leidt. "Dat fonds is verantwoordelijk voor privatiseringen van gebouwen van de Oekraïense staat", weet Trio. "Hij heeft er zijn strepen verdiend in het sluiten van achterpoortjes en de doorlichting van staatsbedrijven."

picture alliance / photothek

"Oemerov was daarnaast ook een van de onderhandelaars die in de eerste maanden na de Russische invasie in Oekraïne naar Wit-Rusland reisde voor onderhandelingen. Hij heeft dus ervaring met onderhandelingen en gevangenenruilen."

"Bovendien is hij van Krim-Tataarse afkomst. De Krim-Tataren zijn de oorspronkelijke inwoners van het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Oemerov minister van Defensie maken is dus ook een duidelijk signaal dat Oekraïne de Krim nooit zal loslaten of zal toestaan dat Rusland het gebied blijft controleren."

Meest gelezen