Volgens medewerkers van het dierenasiel van Genk is Vicky, de hond die er het langst verbleef, lief maar ook pittig.© Chris Nelis

De zieligste hond van Limburg: mechelaar Vicky breekt met 5 jaar asiel triest record

GENK -

Vijf jaar zit mechelaar Vicky al in het dierenasiel van Genk. Daarmee verbreekt het teefje het trieste record van wachttijd op een gouden mandje. De medewerkers van het asiel hopen alsnog een ultieme match te vinden: “Haar laten inslapen, gaan we zeker niet doen.”

Chris Nelis

Vier jaar was zowat de langste periode dat een hond in het dierenasiel van Genk verbleef. Dat medewerkers voor Vicky nu al langer zoeken naar een geschikt baasje, doet hen pijn. “Het is nochtans een heel lief beest”, zegt An Fransen, verantwoordelijke van het dierenasiel van Genk. “Ze is vijf jaar geleden bij ons terechtgekomen na een inbeslagname. Voordien zat ze drie jaar in een ren en kon ze amper bewegen.” Fransen omschrijft Vicky als nogal pittig en minder sociaal naar andere honden toe. “Ook laat ze zich niet tegenhouden door een gewone omheining. Zelfs hier is ze er al eens over gesprongen. We laten haar enkel uit in een ren met een extra hoge omheining. Een hond om permanent in de woonkamer te houden, is het dus niet. Het dier heeft nood aan beweging en uitdaging.” En dat vindt Vicky bij Kathleen. “Zij is de aandachtspersoon, zoals we dat noemen, die tijd vrijmaakt om met haar te gaan wandelen en oefeningen te doen. Na vijf jaar in het asiel kent Vicky alle medewerkers. Nieuwelingen onderwerpt ze aan uitdagingen. Ze durft wel eens met hun voeten spelen.”

Dessertje

Gelukkig wordt Vicky met liefde verzorgd in het dierenasiel van Genk, en is ze een vrolijke hond. “Ze slaapt met haar poten omhoog en bedelt altijd voor een dessertje”, gaat Fransen voort. “Vicky is heel gezond, heeft uitstekende bloedwaarden en kan - ook al is ze acht jaar - goed aarden in een nieuwe familie. Maar het moeten wel mensen zijn die tijd voor haar kunnen maken en met het ras overweg kunnen. Dat vergt echt wel specifieke begeleiding. Omdat Vicky het verdient, gaan we ons uiterste best blijven doen om alsnog een goede match te vinden. Het zou jammer zijn als ze tot het einde van haar dagen in het asiel moet blijven. Haar laten inslapen gaan we alleszins niet doen.”

Mensen die zich kandidaat stellen om Vicky op te vangen, krijgen sowieso een resem vragen voorgelegd en mogen zich ook aan een bezoek van medewerkers van het asiel verwachten. “Doorgaans maken we gebruik van beelden om te kijken of een hond wel goed ondergebracht kan worden of niet. Bij Vicky gaan we wel ter plaatse een kijkje nemen.”

© rr

Honden blijven steeds langer in het asiel

Ook al is de wachttijd van Vicky een uitzondering, in de asielen merken ze toch dat de wachttijd op een gouden mandje behoorlijk is toegenomen. “Vroeger lag het gemiddelde tussen de drie à zes maanden. Nu is het duidelijk langer. Het screenen van de kandidaat-eigenaars en de wachttijd vooraleer hondjes worden vrijgegeven na een inbeslagname maken dat het allemaal wat langzamer loopt”, zegt An Fransen.

Niet alleen de administratieve mallemolen, maar ook het formaat van de asielhond heeft een impact op de wachttijd. “We zien over het algemeen dat kleinere rassen makkelijker worden geplaatst dan de grotere honden.”

Maar de asielen geven anno 2023 elke hond een kans. “Euthanasie kan alleen als de hond zo ziek is dat er medisch geen oplossing meer is of wanneer het onveilig is om de hond te herplaatsen. Dan moeten wij onze verantwoordelijkheid nemen. Alle andere honden mogen hier blijven tot ze een gouden mandje hebben gevonden.”

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer