Xi Jinping© EPA-EFE

Chinese president Xi stuurt kat naar G20-top in India

De Chinese president Xi Jinping reist niet naar India voor de aanstaande top van de G20. Dat meldt het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De Chinese delegatie zal geleid worden door premier Li Qiang.

jvh
Bron: BELGA

De staatshoofden en regeringsleiders van de G20 komen op 9 en 10 september bijeen in de Indiase hoofdstad New Delhi. Het is de eerste keer dat een Chinese president een top van de belangrijkste industriële mogendheden en economische groeilanden links laat liggen. Tijdens de coronacrisis reisde Xi ook niet af naar Rome, maar nam hij wel via videoverbinding deel.  

Het ministerie in Peking deelde niet mee waarom Xi niet naar New Delhi gaat. China onderhoudt wel een gespannen relatie met gastland India. De twee landen hebben al jaren een grensconflict over een gebied dat grotendeels de Indiase deelstaat Arunachal Pradesh omvat, maar door de Chinezen Zangnan wordt genoemd. Zowel India als China maken aanspraak op het gebied. 

Met Xi valt na de Russische president Vladimir Poetin opnieuw een belangrijke deelnemer aan de G20-top weg. Sommige waarnemers zien het ontbreken van de Chinese president als een klap voor de Indiase premier Narendra Modi. De afwezigheid van Xi trekt ook een streep door een aantal mogelijke bilaterale ontmoetingen, zoals met de Amerikaanse president Joe Biden. 

Biden had zondag al gereageerd op berichten als zou Xi niet naar de G20-top komen. “Ik ben teleurgesteld, maar ik ga hem hoe dan ook ontmoeten”, zei de president. Hij liet echter in het midden waar en wanneer de twee elkaar wel zouden kunnen spreken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer