© Shutterstock

Rijden met gps vanaf oktober verplicht onderdeel van rijexamen

Rijden volgens de richtlijnen van een gps wordt vanaf 1 oktober een verplicht onderdeel van het praktisch rijexamen. Kandidaat-bestuurders zullen dus niet alleen moeten bewijzen dat ze een parcours kunnen afleggen door het volgen van de verkeersborden, maar ook volgens de aanwijzingen van een navigatietoestel.

gn
Bron: BELGA

Voor de aanpassing verwijst Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) naar een studie van de Universiteit Hasselt. “Die toonde het belang aan tijdens het rijexamen te testen of kandidaat-bestuurders vlot en correct met de gps kunnen omgaan, aangezien de kans zeer reëel is dat bestuurders na het behalen van hun rijbewijs regelmatig met een gps naar hun bestemming zullen rijden.” Vandaar dat het nu dus een verplicht onderdeel wordt.

Kandidaten kunnen kiezen of ze de gps van het eigen voortuig gebruiken of een gratis app op de smartphone. Voor wie niet beschikt over een toestel, zal de examinator een toestel voorzien. Kandidaat-bestuurders worden verwacht het navigatietoestel vlot en correct te kunnen bedienen en aan te tonen dat ze zelfstandig beslissingen kunnen nemen. De gps moet ook duidelijk verstaanbaar zijn voor de examinator en gebruikmaken van het Nederlands.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer