Rijden met gps verplicht onderdeel van rijexamen vanaf oktober

Wie vanaf 1 oktober zijn praktijkexamen voor rijbewijs B aflegt, zal verplicht een gps-systeem moeten gebruiken. Kandidaat-bestuurders moeten tijdens het onderdeel "zelfstandig rijden" tonen dat ze zowel kunnen navigeren via verkeersborden als met een navigatietoestel. 

Mensen die hun rijbewijs nog moeten halen, zullen vanaf 1 oktober moeten tonen dat ze goed met de gps kunnen rijden. "De gps, of het nu via een app op je gsm of een toestel in je auto is, is niet meer weg te denken in het verkeer. Daarom moet het voldoende aandacht krijgen tijdens de rijopleiding, oefenperiode en zeker tijdens het examen", zegt Sofie Vanhout van GOCA Vlaanderen, dat de rijexamens organiseert.  

Tot nu kon je kiezen of je de aanwijzingsborden volgde of je navigeerde met een gps. Vanaf 1 oktober zal dat verplicht gecombineerd worden. Kandidaat-bestuurders mogen zelf een gps-toestel meebrengen of een app op hun smartphone gebruiken zoals Waze of Google Maps. "Ze kunnen ook kiezen voor een toestel van het examencentrum. Die zijn uniform in alle Vlaamse examencentra", gaat Vanhout verder.  

De gps moet duidelijk verstaanbaar zijn voor de examinator en ingesteld staan in het Nederlands. 

Moeilijker?

Maakt het volgen van een gps het praktijkexamen voor een rijbewijs B moeilijker? "Het bereidt de kandidaat-bestuurders voor op de dagelijkse realiteit. Het vraagt net iets meer coördinatie. Je moet de weg en de weggebruikers in de gaten houden en tegelijk op je gps kijken. Dat is een extra uitdaging, maar het is wel belangrijk dat we dat testen."

Onderzoek van de Universiteit Hasselt toonde aan dat de nieuwe werking nodig is. "De kans is zeer reëel dat de bestuurders na het behalen van hun rijbewijs regelmatig met een gps naar hun bestemming zullen rijden. Daarom verplichten we het", benadrukt ook Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD).  

Meest gelezen