Familie De Greeff staat al meer dan 60 jaar op de Leuvense veemarkt met Brabantse trekpaarden: "Het begon bij mijn overgrootvader"

De Leuvense jaarmarkt is volop aan de gang. Eén van de trekpleisters is de veeprijskamp. Familie De Greeff uit Elewijt is al meer dan 60 jaar op de afspraak met hun Brabantse trekpaarden. "Hopelijk staan we hier binnen 60 jaar nog ", vertelt Lieselot De Greeff aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Familie De Greeff uit Elewijt neemt al meer dan zestig jaar deel aan de veeprijskamp op de Leuvense jaarmarkt. "Het begon bij mijn overgrootvader", zegt Lieselot De Greeff trots. "De microbe werd zo overgezet op mijn vader en kwam ook bij mij terecht."

Kleurrijk gevlochten manen

Voor de trekpaarden op de prijskamp verschijnen worden ze getoiletteerd. "Gisteren zijn ze grondig gewassen", zegt Lieselot. "Deze ochtend volgde het borstelen en het vlechten. Bij de manen ziet het er feestelijk uit en gebruiken we gekleurde wol. Zo komt de nek van het Brabantse trekpaard er mooi uit. De staart wordt gewoon ingevlochten."

Familie De Greeff ging in de loop der jaren al verschillende keren met een winnaar naar huis. "De prijs is eeuwige roem en een lint voor het paard." Lieselot hoopt dat de traditie voorgezet wordt en dat haar familie hier binnen 60 jaar nog staat. "We willen het graag in ere houden. Hopelijk organiseert de stad Leuven de jaarmarkt dan nog steeds."

Meest gelezen