Foto: Belga

Derde keer in korte tijd brand gesticht in cel in gevangenis van Merksplas

In de gevangenis van Merksplas is er opnieuw brand gesticht in een cel. Dat gebeurde al drie keer in enkele weken tijd. Twee maanden geleden nam de gevangenis nog extra maatregelen om de veiligheid voor het personeel te verbeteren. "Die tijdelijke maatregelen voorkomen niet dat gevangenen brandstichten in hun cel", zegt David Warpy van de christelijke vakbond ACV.

In de gevangenis van Merksplas is zondagavond opnieuw brand gesticht in een cel. "Een geïnterneerde heeft zijn lakens in brand gestoken, maar diezelfde gevangene heeft een paar dagen geleden net hetzelfde gedaan", zegt David Warpy van ACV. Niemand van de geïnterneerden of het personeel raakten gewond, maar er is wel veel rookschade.

"Een paar weken geleden heeft een gedetineerde ook zijn matras in brand gestoken en toen raakten er wel personeelsleden bevangen door de rook", zegt Warpy. "De gevangenen mogen gewoon roken op de cel en hebben aanstekers op zak. Vroeger werden er bij zulke incidenten maatregelen genomen, maar nu wordt er niets gedaan en krijgen de gevangenen hun aanstekers terug. Ze gaan dat keer op keer blijven doen, tot het fout afloopt."

Structurele maatregelen

Ongeveer twee maanden geleden nam de directie al enkele maatregelen om het veiligheidsgevoel van het personeel te verhogen. "We hebben te maken gehad met heel veel agressie. Er is dan personeel verschoven zodat er in de specifieke blok waar de geïnterneerden zitten meer personeel is. Maar dat haalt niet veel uit. Ze breken nu de binnenkant van hun cel af, slaan ruiten in of steken dingen in brand."

Als je brand sticht in je cel heb je een moordpoging gedaan op de andere gevangenen en het personeel
David Warpy, cipier en vakbondsman bij ACV

Er moeten structurele maatregelen komen om dat op te lossen, klinkt het opnieuw bij de vakbond. "Het beleid moet veel strenger worden. Nu is alles losser geworden, maar ik vind: als je brand sticht in je cel heb je een moordpoging gedaan op de andere geïnterneerden en het personeel", zegt Warpy. "Het personeel moet telkens binnengaan bij de brand, het blussen als dat nog gaat of de brandweer bellen. Ook de gebouwen zitten vol met rook en de geur hangt er nog altijd."

"Er moet veel meer ingezet worden op veiligheid. Justitie moet niet één tandje, maar twee tandjes bijsteken. Ik denk dat veiligheid ook veel te maken heeft met personeel en er is nu eenmaal geen personeel. Het gevangeniswezen is niet meer aantrekkelijk om in te werken", aldus Warpy.

Meest gelezen