Spaarders tekenden voor 21,9 miljard euro in op Belgische staatsbon: "Duidelijke roep om respect" 

21,896 miljard euro, zoveel heeft de Belgische overheid uiteindelijk opgehaald met de staatsbon. De staatsbon belooft een nettorendement van 2,81 procent op één jaar en dat heeft duidelijk heel wat spaarders over de streep getrokken.

De staatsbon, de fiscaal voordelige obligatie die wordt uitgegeven door de federale overheid, heeft heel wat spaarders kunnen bekoren. Zij hebben er alles samen voor maar liefst 21,896 miljard euro op ingetekend.

234.310 mensen tekenden rechtstreeks in via het Grootboek van het Federaal Agentschap van De Schuld, goed voor 7,093 miljard euro. Het gemiddelde bedrag van de inschrijving op een staatsbon bij het Agentschap bedraagt zo 30.272 euro. De meer dan 400.000 inschrijvingen via de banken zijn goed voor 14,803 miljard euro.

"Krachtig signaal"

Deze staatsbon heeft een korte looptijd van één jaar en moet netto - na aftrek van 15 procent roerende voorheffing - een rendement van 2,81 procent opleveren. Wie 1.000 euro inlegt, maakt daar op een jaar tijd dus 1.028,1 euro van. Doel van de regering: de banken aansporen om zelf hun spaarrente verder op te trekken. 

Het is nu aan de bankensector om gehoor te geven aan dit signaal en zo het vertrouwen van hun spaarders te herwinnen

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)

Federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) spreekt over "een krachtig signaal en een duidelijke roep om respect van de Belgische spaarders richting de bankensector". "Het is nu aan de bankensector om gehoor te geven aan dit signaal en zo het vertrouwen van hun spaarders te herwinnen. De mensen toonden vertrouwen in de staat tijdens deze uitgifte, ze kunnen er dan ook op rekenen dat de regering dit dossier de komende periode op de voet volgt om de concurrentie binnen de banksector te verzekeren."

BEKIJK - "Meer dan wat er in ons land ooit werd opgehaald":

Videospeler inladen...

Alle hens aan dek

Van Peteghem wil echt dat er iets beweegt in de banksector. "In juni heb ik daarom een brief gestuurd naar minister van Economie Dermagne om de concurrentie in de banksector te laten onderzoeken door de Mededingingsautoriteit. Die resultaten krijgen we in oktober. Daarnaast kunnen we ook nog altijd een staatsbon in december aanbieden. Alles zal afhangen van de context en wat er in de komende weken in de sector zal bewegen."

"De voorbije weken heb ik van banken gehoord dat het alle hens aan dek was. Maar als je in een concurrentiële omgeving zit, is het gewoon elke dag alle hens aan dek, ook in de toekomst, omdat je gewoon elke dag de beste voorwaarden moet bieden aan de klanten. Dat is exact ook de doelstelling die we hadden met de staatsbon. En ik ben ervan overtuigd dat we daarin geslaagd zijn."

Meest gelezen