De staatsbon: de eindbalans in zes opmerkelijke cijfers

Het ministerie van Financiën en het Agentschap van de Schuld maken de eindbalans op van de staatsbon, het eenjarige spaarproduct van de Belgische Staat dat de voorbije weken op onverhoopt grote belangstelling kon rekenen.

21,896 miljard euro

De staatsbon haalde uiteindelijk welgeteld 21,896 miljard euro op. Dat de kaap van 22 miljard euro door allerhande correcties uiteindelijk nipt niet gehaald wordt, zal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) wellicht worst wezen, want het gaat hoe dan ook om de succesvolste staatsbon uit de Belgische financiële geschiedenis. Het vorige record stond op naam van de zogeheten Leterme-bons, die in december 2011 gezamenlijk 5,729 miljard euro opbrachten.

1,9 miljard euro

De correcties hebben vooral te maken met bedragen die te laat gestort werden, zowat 1,9 miljard euro. De belangstelling was dus nog groter dan het eindbedrag laat uitschijnen. Het is nog niet duidelijk of er in december weer een staatsbon gelanceerd wordt.

634.000 inschrijvingen

234.310 Belgen tekenden rechtstreeks bij het Federaal Agentschap van de Schuld, via het zogeheten Grootboek. Dat bracht 7,093 miljard euro in het laatje. De overige 14,803 miljard euro vloeide binnen via de banken, die ruim 400.000 inschrijvingen telden. Dat brengt het totaal dus op ruim 634.000 inschrijvingen.

30.272 euro

De cijfers bij het Agentschap van de Schuld geven ook inzicht welk bedrag de Belgische spaarders gemiddeld in de staatsbon investeerden: 30.272 euro per spaarder. Dat wijst erop veel Belgen tienduizenden euro’s op hun spaarboekje hebben staan die ze minstens een jaartje kunnen missen.

2,81 procent

De staatsbon brengt zoals bekend 2,81 procent netto op. Op de brutorente van 3,3 procent houdt de Staat immers uitzonderlijk geen 30 procent, maar slechts 15 procent roerende voorheffing af. Het rendement is evenwel niet voldoende om de huidige inflatie, zowat 4 procent, volledig te compenseren.

10,4 miljard euro

Het succes van de ophaling bij particulieren heeft tot gevolg dat het Agentschap voor de Schuld zich minder moet haasten om bij professionele beleggers geld op te halen. In totaal zal het Agentschap bijvoorbeeld de uitgifte van schatkistcertificaten met 10,4 miljard euro verminderen in 2023.

Meer