Drie keer plassen tegen combi en ook minister Van Quickenborne zelf duikt op in video: wat is er precies te zien op de beelden van zijn feest?

Het incident waarbij tijdens een feest bij minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) thuis geplast wordt tegen een politiecombi, was niet het enige incident die avond en nacht. Dat blijkt uit het onderzoek van de beelden van de politiecamera's die opgesteld staan in de straat waar de minister woont en dat wordt ons door verschillende bronnen bevestigd. Ook de minister zelf komt in beeld. Maar wat is er nu precies te zien op die beelden?

Even recapituleren. Op 14 augustus viert minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) zijn 50e verjaardag. Maar een incident ontsiert het feestgebeuren. Twee gasten worden gefilmd terwijl ze tegen (een lege) politiecombi plassen.

De politie is - zacht gezegd - not amused. "Wij werken hard om de minister en zijn gezin te beschermen, hier kunnen we niet om lachen", vertelt een agent anoniem aan onze redactie. Eenzelfde reactie bij het parket van West-Vlaanderen: "Wij hebben echt wel andere dingen te doen dan ons bezig te houden met wildplassers."

BEKIJK - "Het parket zal de mensen die op de beelden te zien zijn verhoren en het zal aan het parket zijn om te beslissen of er een rechtszaak komt en wie er zal moeten terechtstaan", legt Caroline Van den Berghe uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

De minister laat in een schriftelijke reactie weten dat hij het gedrag afkeurt, "maar dat hij bij de vermeende feiten niet aanwezig was en niet op de hoogte was". Een boodschap die hij gisteren in "De zevende dag" nog eens herhaalde.

"Ik heb dat nieuws vernomen zoals u dat vernomen heeft, in het nieuws. Dat was tijdens mijn vakantie. Ik was daar ernstig door geschrokken. Ik heb ook gereageerd, ik heb dat veroordeeld. Dat is degoutant, zeker als je weet wat het doel is van die combi. Politie en justitie doen hun werk. De mensen hebben zich gemeld en als het van mij afhangt, zou ik die mensen een weekend lang eens combi’s laten kuisen. Ik voer het onderzoek niet, ik maak ook geen deel uit van het onderzoek. Ik verwacht dat die mensen zich excuseren bij de politie. Dat is het minste wat ze kunnen doen."

Videospeler inladen...

Onze redactie kon de beelden bekijken: wat is er nu precies op te zien? 

20.39 uur: urineren, foto's nemen en in de combi gaan zitten

Om 20.39 uur registreert de bewakingscamera van de politie in de straat drie mannen die naar buiten komen en meteen in de richting van de (lege) politiecombi stappen. Die combi staat daar in opdracht van het Nationaal Crisiscentrum in het kader van de beveiliging van de minister omdat er eerder bedreigingen waren tegen hem. 

In september vorig jaar werd er een poging tot ontvoering van minister Van Quickenborne verijdeld. Twee voertuigen konden onderschept worden door de lokale politie. In een van de voertuigen lagen flessen benzine, een automatisch geweer, twee handvuurwapens en plastic bandjes waarmee je iemand kan vastbinden.

De minister en zijn gezin moesten na de vaststellingen onderduiken. Ook tijdens de eindejaarsperiode vorig jaar moest de minister schuilen op een geheim adres, wegens bedreigingen. Tot vandaag gelden er nog verschillende veiligheidsmaatregelen. 

Tussen de politiewagen en de haag gaan twee van de drie mannen urineren tegen de combi. De derde zou daar met zijn telefoon beelden van genomen hebben. Nadat ze geplast hebben tegen het voertuig, nemen de twee plaats in de politiecombi. De deur zit niet vast, vermoedelijk omdat de batterij van de wagen leeg is en de deuren dan niet meer slotvast zitten. De derde persoon neemt van de twee anderen een foto.

Op de beelden is ook te zien dat er hard om alles wordt gelachen.  

22.05 uur: er wordt een tweede keer tegen de combi geplast

Om 22.05 uur komt één van de twee mannen die eerder al plasten tegen de combi alleen terug naar buiten. Hij urineert opnieuw tegen het voertuig.  

00.02 uur: er wordt een derde keer geürineerd tegen de combi

Om 00.02 uur zijn zes personen te zien op de beelden. De man die al twee keer plaste tegen het politievoertuig doet dat opnieuw en opent de deur van de wagen, een andere man schopt tegen de bumper van de combi.

04.00 uur: Van Quickenborne komt zelf naar buiten

Om 4 uur 's morgens komt ook de minister van Justitie zelf in beeld. Net als zijn gasten is hij volledig in het wit gekleed - de dresscode die avond. Hij lijkt één van de gasten naar buiten te begeleiden. Allebei hebben ze kennelijk veel gedronken.

Er wordt gelachen en terwijl de minister op de stoep staat, leunt hij achterover en doet hij alsof hij gaat plassen. Daarna kijken de minister en zijn gast naar de gsm van de minister en is er grote hilariteit. De minister stapt ook de straat over en doet - net als zijn gasten eerder die avond - de deur van de politiewagen open.  

Het parket laat weten dat het onderzoek nog volop loopt en dat ze de verschillende mensen die die avond te zien zijn, proberen te identificeren. Ze zullen vervolgens verhoord worden, waarna beslist zal worden of ze al dan niet vervolgd zullen worden. 

Politievakbonden zijn misnoegd

De politievakbonden zijn niet te spreken over de gebeurtenissen die avond. "Er zijn twee aspecten aan. Enerzijds zijn er de gedragingen van de feestvierders, die totaal niet door de beugel kunnen. Anderzijds is er het gedrag van de minister, die zelf naar de combi zou stappen, hem opendoen en bovendien alles nog eens ontkent. Dat stoot ons nog het meest tegen de borst", klinkt het bij Joery Dehaes van ACV. 

Er is het gedrag van de minister die zelf naar de combi zou stappen, hem opendoen en bovendien alles nog eens ontkent. Dat stoot ons nog het meest tegen de borst

Joery Dehaes - ACV

"Het zou niet de eerste leugen zijn waar we de minister van Justitie op betrappen. De beelden moeten het tegendeel bewijzen. We hebben ze nog niet gezien, maar de geruchten draaien wel." Dehaes vraagt dan ook om de beelden vrij te geven, zodat er "klaarheid geschapen kan worden". "Het wildplassen is een marginaal fenomeen, maar als blijkt dat de minister meer gedaan heeft en meer wist, dan zitten we in een andere grootteorde."

BEKIJK - Joery Dehaes van ACV is niet te spreken over de gebeurtenissen die avond

Videospeler inladen...

Eenzelfde geluid klinkt bij Carlo Medo van NSPV. Zij hebben het parket gevraagd om erkend te worden als benadeelde partij "om de belangen van alle personeelsleden te kunnen verdedigen". "Het personeel is heel erg ontgoocheld. Ze hebben uren en uren gestaan aan de woning, ze moeten dat doen. Maar er zou een vorm van dankbaarheid moeten zijn, het is een heel wrang gevoel wat er gebeurt."

Als de feiten zich zo hebben afgespeeld, moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn conclusies trekken

Carlo Medo - NSPV

Voor hem is het duidelijk: "Als de feiten zich zo hebben afgespeeld, moet iedereen zijn verantwoordelijkheid nemen en zijn conclusies trekken".

Het kabinet van de minister laat weten dat hij bij zijn verklaring blijft dat hij niet op de hoogte was. "Er zijn vele uren verstreken tussen het laatste incident en de beelden waarop de minister te zien is. De minister bevestigt wel dat hij de deur van de combi geopend heeft om ze goed op slot te doen. Uit andere gebaren afleiden dat hij op de hoogte was, is interpretatie", klinkt het. 

Meest gelezen