© BELGA

Salah Abdeslam: “Me terug naar Frankrijk sturen, is me naar de dood sturen”

Salah Abdeslam heeft op het einde van het kort geding tegen zijn uitlevering aan Frankrijk zelf het woord genomen. Een zichtbaar geëmotioneerde Abdeslam richtte zich tot de rechter. “Me naar Frankrijk sturen, is me naar de dood sturen”, stelde hij.

mtm
Bron: BELGA

Abdeslam beschreef zijn situatie in de gevangenis in Fleury-Mérogis in Frankrijk, waar hij gedurende 6,5 jaar in een cel van 9 vierkante meter opgesloten zat. “Elke dag leven met de gedachte dat je daar nooit meer uit zal komen, is onhoudbaar”, klonk het.

Abdeslam verklaarde het kort geding ingediend te hebben omdat er “geen hoop meer is”. Nochtans ligt mijn toekomst en herintegratie in België, stelde Abdeslam.

Tijdens zijn detentie in Frankrijk werd Abdeslam 24 uur op 24 gefilmd. “Ik hoorde ze hele dagen lachen. Ik werd uitgekleed, geslagen, op mijn hoofd geschopt.”

“Sinds ik gemediatiseerd ben, is het de hel voor mij en mogen ze met mij doen wat ze willen”, vervolgde Abdeslam. “Ik heb mijn vader maar vijf keer gezien in 6,5 jaar, ik mocht met niemand praten. Mijn familie is een steun voor mij. Me naar daar (Frankrijk, red.) sturen, is hen ook straffen.”

“Het is een nachtmerrie, of het nu hier of daar is. Maar hier is het tenminste meer leefbaar”, besloot Abdeslam

Risico op schending mensenrechten”

Eerder verklaarde de verdediging van Salah Abdeslam dat zijn mensenrechten dreigen geschonden te worden als hij overgebracht wordt naar Frankrijk om zijn straf uit te zitten. Zo argumenteerde advocaat Harold Sax dat zijn “onsamendrukbare levenslange celstraf”, die hij kreeg voor de aanslagen van 13 november 2015, in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Vijf advocaten vertegenwoordigden Abdeslam maandagmiddag voor de rechter in kort geding. Delphine Paci, die Abdeslam verdedigt op het lopende proces over de aanslagen van 22 maart 2016, had de procedure aangespannen om af te dwingen dat de rechter zou verbieden om hem over te brengen aan Frankrijk.

Harold Sax, een van zijn andere vier advocaten, stelde maandagmiddag dat Abdeslams mensenrechten dreigen geschonden te worden en dat de Belgische staat niets ondernomen heeft om dat te vermijden. Sax haalde aan dat Abdeslam tijdens zijn detentie in Frankrijk van 2016 tot 2022 de klok rond gefilmd werd door twee camera’s in zijn cel. Maar er is ook de “onsamendrukbare” (niet in te korten) levenslange gevangenisstraf waartoe hij veroordeeld werd, zei Sax.

De advocaat voerde aan dat een celstraf zonder uitzicht om ooit nog vrij te komen een vorm van onmenselijke bestraffing is volgens het Europees mensenrechtenverdrag. Sax argumenteerde dat na dertig jaar de onsamendrukbare celstraf kan herzien worden, maar dat de veroordeelde dan wel garanties moet geven voor zijn re-integratie. De verdediging van Abdeslam stelt dat het hem evenwel “materieel onmogelijk” gemaakt wordt om daaraan te voldoen. Zo mag hij geen enkel sociaal contact hebben in de gevangenis.

“De onsamendrukbare levenslange celstraf verving de doodstraf, maar ze is niet menselijker”, zo stelde Paci het nog. “Er worden geen mensen gedood, maar ze laat mensen wel stilletjes sterven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer