James Arthur Photography

Van "meer uitleg nodig" tot "eer aan zichzelf houden": hoe beschadigd is minister Van Quickenborne na plasincident?

De meeste politieke partijen verwachten meer uitleg van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), nu uit beelden van een bewakingscamera blijkt dat de minister wel degelijk op dezelfde plaats bij zijn huis is geweest, waar eerder drie gasten op zijn verjaardagsfeest tegen een politiecombi hadden geplast. Alleen Vlaams Belang vindt dat Van Quickenborne beter de eer aan zichzelf houdt en opstapt.

VRT NWS peilde naar reacties op een event van werkgeversorganisatie Voka, waar de Vlaamse partijen aanwezig waren. Waarnemend Open VLD-voorzitter Tom Ongena neemt zijn partijgenoot Van Quickenborne in bescherming.

"De minister was niet betrokken bij het crapuleuze gedrag van plassen tegen een politiecombi." Ongena wijst erop dat het onderzoek van het parket zich richt op de drie mannen die effectief tegen de combi hebben geplast.

Vincent Stuer en Bert Schelfhout, de uitdagers van waarnemend Open VLD-voorzitter Tom Ongena, reageren in "De ochtend" op Radio 1. "Uiteraard moet je - zoals de minister zelf aangeeft - respect hebben voor de ordediensten", zegt Schelfhout. "Het is aan de minister om te oordelen of zijn daden of verklaringen dat respect geschaad hebben, daar kan ik geen uitspraken over doen."

Ook Stuer wil over het incident weinig kwijt, maar maakt zich - met het oog op de nakende verkiezingen - wel zorgen. "Het boegbeeld van Open VLD is premier De Croo, hij staat symbool voor ernst, degelijkheid en persoonlijke inzet. Als iemand binnen de partijtop daar - terecht of onterecht - haaks op staat, is dat een groot probleem."

Ik ben zeer blij dat mijn mensen zich goed gedragen

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi

"Dat zo'n gedrag niet wenselijk is, is het minste wat je kan zeggen", reageert CD&V-voorzitter Sammy Mahdi. "Voor de rest denk ik dat de minister zelf en zijn partij moeten communiceren."

Mahdi lijkt vooral blij dat zijn eigen partij hier niet in het vizier wordt genomen. "Ik ben zeer blij dat mijn mensen zich goed gedragen."

"Er zijn in elk geval dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen, los van de vraag of de minister daarvoor zelf verantwoordelijk is", vindt Vlaams Parlementslid Bruno Tobback (Vooruit).

"Als alle artikels kloppen die ik heb gelezen, is dat natuurlijk niet oké en weinig respectvol gedrag", zegt Groen co-voorzitter Nadia Naji.

Als er gelogen is, dan is de conclusie duidelijk: dan moet de minister gaan

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Als de minister leugenachtige verklaringen heeft afgelegd, denk ik dat de politieke conclusie helder is, maar dat is niet aan mij om dat te beoordelen", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Als er gelogen is, dan is de conclusie duidelijk: dan moet de minister gaan."

"Iemand is aan het liegen en ik wil weten wie dat is", reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. Hij neemt de verdediging op van de politie. "Het kleine volk - de politie - moet de politici gaan verdedigen. Daarmee gaan spotten na de uren: ik denk dat zoiets niet kán."

Voor Vlaams Belang is het duidelijk. "Ik denk dat de minister de eer aan zichzelf moet houden", zegt partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Als hij nog geloofwaardig de politiediensten wil aansturen, houdt hij best de eer aan zichzelf en neemt hij ontslag."

BEKIJK - Kan Van Quickenborne aanblijven? De eerste reacties van de politieke partijen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen