Direct naar artikelinhoud
NieuwsUpdate

Van Quickenborne te zien op beelden na plasincident tegen politiecombi: ‘Ik sta recht in mijn schoenen’

Voor de oppositie tonen de beelden van Vincent Van Quickenborne aan dat de minister wel op de hoogte was van het incident.Beeld BELGA

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) krijgt het plasincident op zijn verjaardagsfeest maar niet van zich afgeschud. Op nieuwe beelden is te zien hoe hij zelf doet alsof hij plast en even later naar de politiecombi stapt. De oppositie hint op zijn ontslag.

Van Quickenborne organiseerde op 14 augustus in zijn woning een feest naar aanleiding van zijn 50ste verjaardag. Dat een aantal van zijn gasten daarbij gefilmd werden terwijl ze tegen een lege politiecombi plasten, was al bekend. Maar nu duiken ook beelden op waarop de minister zelf te zien is. Volgens VRT NWS, die de beelden kon bekijken, tonen ze hoe de minister enkele uren nadat twee van zijn gasten meermaals tegen de combi geplast hadden zelf naar buiten kwam, samen met een andere gast.

“Er wordt gelachen en terwijl de minister op de stoep staat, leunt hij achterover en doet hij alsof hij gaat plassen”, aldus VRT. “Daarna kijken de minister en zijn gast naar de gsm van de minister en is er grote hilariteit. De minister steekt ook de straat over en doet - net als zijn gasten eerder die avond - de deur van de politiewagen open.” Ook blijkt dat een van de gasten drie keer tegen de combi geplast heeft.

Toen de feiten naar buiten kwamen, veroordeelde Van Quickenborne meermaals het gedrag van zijn gasten, en ontkende hij zelf op de hoogte te zijn geweest van hun gedrag. Het beeld van een lachende minister diep in de nacht, staat in scherp contrast met die uitspraken.

Politievakbonden woedend

De hele zaak is bovendien vervelend als minister van een veiligheidsdepartement. De politievakbonden, die met Van Quickenborne overhoop liggen over de afbouw van de eindeloopbaanregeling, reageerden woedend. Ook nu de komkommertijd voorbij is, blijft het incident langer aan hem kleven dan gedacht.

Het voertuig waartegen geplast is, stond daar in het kader van de politiebescherming die de vicepremier kreeg. Van Quickenborne kreeg het afgelopen jaar meermaals bedreigingen uit het drugsmilieu. Voor de politievakbonden is de maat vol. Carlo Medo van NSPV zegt dat “iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen en zijn conclusies moet trekken” als dit effectief de feiten zijn.

Politievakbonden woedend
Beeld Photo News

N-VA-voorzitter Bart De Wever zegt dat Van Quickenborne onmogelijk kan aanblijven, “als de minister leugenachtige verklaringen heeft afgelegd over een incident waarbij onze ordediensten voor schut zijn gezet”. Vlaams Belang vraagt het ontslag van de minister na “leugens over politiecombi”.

Het onderzoek loopt nog. Het parket probeert de verschillende mensen op de beelden te identificeren. Zij zullen vervolgens verhoord worden en eventueel worden vervolgd.

Van Quickenborne blijft bij zijn eerdere verklaring dat hij niet op de hoogte was van het incident, “Ik sta recht in mijn schoenen”, laat hij weten in een mededeling. Waarnemend partijvoorzitter Tom Ongena (Open Vld) blijft Van Quickenborne steunen.

Reactie Vincent Van Quickenborne: ‘Ik sta recht in mijn schoenen’

“Zoals ik eerder al heb gezegd zijn de feiten degoutant en verleen ik mijn volle medewerking aan het onderzoek. Ik herhaal dat de politie die dag in dag uit instaat voor de veiligheid van ons allen alle respect verdient. Hetgeen daar is gebeurd staat haaks op mijn appreciatie voor hun werk. Hetgeen de politie het voorbije jaar heeft gedaan voor de veiligheid van mijn gezin en mezelf, daar ben ik hen zeer erkentelijk voor. Ik wil mij nogmaals voor het gedrag van die mensen excuseren.

“Over de feiten zelf. Ik wil daar opnieuw heel duidelijk over zijn: ik wist daarvan niets tot het in de pers is gekomen.

“Ik heb mijn huis niet verlaten tot ik de laatste gast uitgeleide heb gedaan omstreeks 3u30 tot zijn taxi er was. Dat was verschillende uren na de incidenten.

“De interpretatie van de beelden die daarvan bestaan, zijn suggestief en bewijzen helemaal niet dat ik op de hoogte was van wat er zich uren daarvoor heeft afgespeeld.

“Ik was niet bij de plasincidenten aanwezig en ik was daarvan niet op de hoogte. Dat is de enige waarheid. Al de rest is stemmingmakerij.

“Ik heb de politiecombi geopend en gesloten omdat die niet goed in het slot hing.

“Ik heb inderdaad staan lachen, heb mijn gsm bekeken om een selfie te nemen en het kan goed zijn dat ik gebaren heb gemaakt die in het licht van wat er enkele uren eerder is gebeurd tot verkeerde interpretaties kan leiden maar die zijn niet correct.

“Degenen die zeggen dat daaruit zou blijken dat ik op de hoogte was van het wangedrag die zijn ter kwader trouw.

“Ik heb mijn verjaardag gevierd. En uiteraard heb ik daarbij pintjes gedronken. Daar is niks mis mee.

“Ik heb mij de voorbije jaren heel hard ingespannen voor een betere Justitie. Ik zal dat blijven doen. Ik sta recht in mijn schoenen.”