© Marc Gysens

Flink vervelend voor Open Vld, oppositie vraagt ontslag Van Quickenborne: “Als hij gelogen heeft, moet hij opstappen”

Binnen Open Vld zit iedereen flink verveeld met de nieuwste berichten uit de wildplaszaak van hun minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. Bij de oppositie zijn ze duidelijk: “Als hij gelogen heeft, moet hij opstappen.”

Arnout Gyssels

“Er moet snel duidelijkheid komen, maar volgens de info die ik heb was de minister er niet bij toen het schandaleuze gedrag werd gesteld”, zegt Open Vld-voorzitter Tom Ongena in een eerste reactie voor de camera’s van de VRT, vlak voor het voorzittersdebat van werkgeversorganisatie Voka. Elders in zijn partij zijn ze er minder gerust op. De WhatsAppgroepen stonden maandagavond roodgloeiend, geven bronnen aan.

“Echt niet goed dat hij er blijkbaar mee stond te lachen”, zegt een liberaal. “Het was echt kinderachtig gedrag”, zegt een andere. “En nu zou hij daar over gelogen hebben? Belachelijk gewoon.” Maar voorlopig staat de positie van Van Quickenborne intern niet in vraag. Op minder dan een jaar van de verkiezingen naast een nieuwe voorzitter ook nog een nieuwe minister van Justitie moeten zoeken, daar heeft niemand zin in. De vraag is vooral wat dat betekent voor de lijstvorming. Kan Van Quickenborne nog wel een lijst trekken bijvoorbeeld? Want dit verhaal zal hem een hele campagne achtervolgen.

Geen respect

Binnen de federale meerderheid blijven ze op de vlakte. “Ik ben blij dat mijn mensen daar niet waren”, zegt cdv-voorzitter Sammy Mahdi. “Maar dit is een vraag voor de voorzitter van Open Vld.”

De oppositie houdt zich minder in. “We leven in een rechtsstaat en het parket zal moeten uitmaken of de minister een loopje met de waarheid neemt. Als er gelogen is, dan moet hij gaan”, zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever. Kamerlid Yngvild Ingels voegt toe: “Dit gaat over mensen die hem dag en nacht beschermen en zijn grootste respect verdienen.”

Bij het Vlaams Belang vinden ze de maat nu al vol en eisen ze nu al het ontslag van Van Quickenborne. “Wij willen dat de videobeelden onmiddellijk vrijgegeven worden en dat Van Quickenborne opstapt. Wie geen respect heeft voor de politie, is het niet waard om minister te zijn”, zegt federaal fractieleider Barbara Pas.

LEES OOK. Van Quickenborne ook zelf te zien op beelden van plasschandaal: minister “doet alsof hij plast” en trekt deur van combi open

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer