Diamanten traceren wordt makkelijker dankzij digitaal paspoort en blockchain

Het Belgische bedrijf iTraceiT ontwierp een digitaal paspoort om diamanten te traceren. Daar is veel vraag naar. CEO Frederik Degryse legde aan Business AM uit hoe iTraceiT te werk gaat.


Beluister hier het volledige gesprek met Frederik Degryse:


Waarom is dit belangrijk?

Door de oorlog in Oekraïne willen Westerse landen zeker zijn dat ze geen diamanten verhandelen van Russische oorsprong.
  • Degryse: “Er is extra vraag naar de traceerbaarheid van diamanten. Het land van origine kunnen aantonen en de volledige reis van die diamant in kaart brengen, daar is men al jaren aan bezig. Vooral de luxemerken in Parijs en Genève zijn de voornaamste aanjagers. Maar in het huidige geopolitieke klimaat zijn een aantal van die ontwikkelingen versneld.”
  • “Het digitaal paspoort is een combinatie van een QR-code en blockchaintechnologie. Met de QR-codes kunnen we elke stap in kaart brengen, van de mijnbedrijven tot aan de juweliers. In elke fase worden er ook relevante ondersteunende datapunten en documentatie aan de diamant toegevoegd.”

Andere toepassingen dan diamanten

  • “Onze initiële focus ging naar de luxemerken in Parijs en Genève en hun rechtstreekse leveranciers. Nu we daar succes hebben geboekt, is de volgende stap om nog meer marktpenetratie te bekomen. Enerzijds in de Indiase markt, wat de voornaamste slijpmarkt is. En anderzijds de Amerikaanse juweliersmarkten, omdat dat de voornaamste afzetmarkt is voor juwelen en diamanten wereldwijd.”
  • “iTraceiT kan gebruikt worden om de levensloop van eender welk product te traceren. Momenteel ligt onze focus op de diamant- en juwelensector. We hebben al partners in de goudsector. En vanuit de medische en de foodsector hebben we ook al vraag gehad. We hebben de mogelijkheid om bestaande oplossingen voor traceerbaarheid met elkaar te integreren”, verduidelijkt Degryse.

(evb)

Meer