Archiefbeeld: verdachte Shinji Aoba.© AP

Verdachte van dodelijke brand in Japanse animatiestudio geeft feiten toe op proces

De man die beschuldigd wordt van de brandstichting in een animatiestudio waarbij in 2019 in Japan 36 mensen om het leven kwamen, gaf dinsdag op de eerste dag van zijn proces de feiten toe. Zijn advocaten pleitten echter niet schuldig, op grond van zijn psychiatrische stoornissen.

Bron: BELGA

De 45-jarige Shinji Aoba, die gearresteerd werd na de brand in Kyoto, waarbij ook 32 gewonden vielen, staat terecht voor vijf aanklachten: doodslag, poging tot doodslag, brandstichting, schending van eigendom en overtreding van de wet op wapenbeheersing.

“Ik ben het” die de feiten heeft begaan, verklaarde Aoba voor de rechtbank van eerste aanleg van Kyoto, aldus het persbureau Jiji. “Ik had niet gedacht dat er zoveel mensen zouden sterven en nu denk ik dat ik te ver ben gegaan”, voegde hij eraan toe.

Aoba, die in een rolstoel zit, raakte zelf ernstig gewond bij de brand en moest in het ziekenhuis worden opgenomen, waarna hij enkele weken in een coma lag. Pas na een operatie kon hij zijn stem weer gebruiken.

© AP

Hij werd in december 2020 aangeklaagd nadat hij mentaal geschikt werd geacht om terecht te staan. Zijn advocaten pleitten dinsdag echter onschuldig, daarbij verwijzend naar zijn psychiatrische stoornissen, aldus lokale media.

Zijn motief blijft onduidelijk. Aoba had geen duidelijke link met Kyoto Animation (‘KyoAni’), maar gaf de studio de schuld voor het stelen van een scriptidee van hem, volgens berichten in de media.

Volgens verschillende getuigenissen viel hij de studio binnen, goot hij benzine uit en stak hij het gebouw in brand terwijl hij schreeuwde: “Je gaat dood”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer