© BELGA

Parket eist zwaarst mogelijke straffen op terreurproces

Het federaal parket heeft maandag en dinsdag tijdens zijn requisitoir op het proces van de aanslagen van 22 maart 2016 de zwaarst mogelijke straffen gevraagd voor de acht veroordeelden. Voor vijf van hen, die de dubbele nationaliteit hebben, vraagt het ook om hun Belgische nationaliteit af te nemen.

mtm
Bron: BELGA

Oussama Atar, Mohamed Abrini, Osama Krayem, Salah Abdeslam, Ali El Haddad Asufi en Bilal El Makhoukhi werden eind juli schuldig bevonden aan terroristische moord en moordpoging, en aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Voor hen vragen de federale procureurs levenslang en een maximale terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van vijftien jaar (“zodat de maatschappij zo lang mogelijk tegen hen wordt beschermd”), net als het wegnemen van hun burgerrechten, waaronder hun stemrecht.

Het OM vraag ook om de Belgische nationaliteit af te nemen van Abrini, Asufi, Atar en El Makhoukhi.

Hervé Bayingana Muhirwa en Sofien Ayari werden enkel schuldig bevonden aan deelname aan de activiteiten van een terreurgroep. Voor Bayingana Muhirwa vraagt het parket de maximumstraf van tien jaar, net als het afnemen van zijn Belgische nationaliteit. Voor Sofien Ayari achten de procureurs het dan weer niet nodig om een extra straf te vragen bovenop de twintig jaar die hij kreeg voor de schietpartij in de Driesstraat. Ze lijken zo te willen vermijden dat hij een strafvermindering krijgt omdat zijn assisenstraf van maximaal tien jaar zijn correctionele straf voor de Driesstraat zou kunnen opslorpen.

Volgens de procureurs verdienen alle beschuldigden zware straffen omdat ze nooit afstand hebben genomen van de terreurcel en met kennis van zaken hulp boden. Ze zien ook geen verzachtende omstandigheden voor de acht.

Het requisitoir leek vooral hard binnen te komen bij El Haddad Asufi, die zijn hoofd in zijn handen nam toen hij hoorde dat het parket zijn nationaliteit wilde afnemen. Hij verliet nadien de beschuldigdenbox.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer