Radio2

Jonge boer uit Nijlen kweekt zuiderse cavaillonmeloenen: "Ik noem ze Bevelse Bollen"

Jef Vermeiren (22) uit Bevel, een deelgemeente van Nijlen, is zijn eerste succesvolle oogst van cavaillonmeloenen aan het oogsten. Hij is in het aardbeienbedrijf van zijn ouders met een compleet nieuwe teelt gestart. "Ik ben heel blij met het resultaat. De meloenen zijn lekker zoet en sappig en ze zijn verser en ecologischer dan de Franse." 

Bij meloenen denk je aan zuiderse landen als Frankrijk, Spanje of Italië. Maar tegenwoordig worden ze ook met succes gekweekt in de Antwerpse Kempen. Toen Jef Vermeiren uit Bevel mee in het bedrijf van zijn ouders stapte, gaven ze hem de opdracht om op zoek te gaan naar een nieuwe fruitsoort om te kweken naast de aardbeien. Jef kwam al snel bij cavaillonmeloenen uit. "We kunnen ze op dezelfde bedden en in dezelfde tunnels kweken als de aarbeien en de oogst valt na die van de aardbeien." 

Als er rond het steeltje een barstje zit en als je het 'poepeke' van de meloen kan induwen, is hij rijp
Meloenenboer Jef Vermeiren

Jef kwam op het idee nadat hij bij het Proefstation voor de fruitteelt van Sint-Truiden en Sint-Katelijne-Waver de teelt van de zoete zuiderse vrucht leerde kennen. "Het sprak mij heel erg aan. Bij particulieren zie je het soms, maar professionele telers wagen er zich niet echt aan." Maar dat was voor Jef net een uitdaging. "Het is ook eens iets anders dan wat de andere kwekers telen. Ik dacht eerst dat het hier niet warm genoeg was, maar de meloenen zijn lekker zoet en rijp." 

Radio2

Ook watermeloenen

Jef plantte de eerste meloenzaadjes op Goede Vrijdag en dat heeft geluk gebracht. De eerste oogst van zo'n 250 planten is een succes. "Ik had niet verwacht dat ze zo lekker zouden zijn. Sommige meloenen zijn wel wat kleiner omdat ik de planten te dicht tegen elkaar heb gezaaid. Maar dat zijn beginnersfouten." Jef heeft ook enkele watermeloenplanten geplant en die meloenen zijn ook geslaagd. Maar die worden nog niet verkocht.

Jef verkoopt zijn meloenen op de boerderij van zijn ouders en bij een lokale fruitwinkel. "Ik heb al gezien dat meloenen in de supermarkt soms van Colombia komen. Waar zijn we dan eigenlijk mee bezig? Hier komen ze van het veld achter de hoek: veel ecologischer en ze zijn rijper en zoeter." Nog tot half oktober worden de meloenen geoogst. Jef kijkt al uit naar het volgende seizoen om de teelt van zijn meloenen, of zoals hij ze noemt "Bevelse Bollen", te verfijnen. 

Radio2

Meest gelezen