OFFICIEEL. Met Thorgan Hazard realiseert Anderlecht de stunt van de zomer (en dit zal hij in Brussel verdienen)

Anderlecht realiseerde op deadline day dé stunt van deze zomer. De Brusselaars haalden alsnog Thorgan Hazard (30) weg bij Borussia Dortmund voor 3 miljoen euro plus een half miljoen aan bonussen. De 47-voudige Rode Duivel tekent voor drie jaar (met optie?). Hij is de kers op de taart die al versierd was met elf andere aanwinsten.

Jürgen Geril

Op Anderlecht maakten ze zich deze week wat zorgen. Op de club vreesden ze dat de supporters hardop zouden gaan dromen van de komst van Thorgan Hazard maar dat er finaal geen deal zou worden gevonden met de flankspeler. Talloze keren werd benadrukt hoe complex het dossier van de Dortmund-Belg wel was. In Duitsland verdiende Hazard zo’n 5 miljoen euro bruto per jaar en de Borussen vroegen ook nog een transferprijs. Geen spek voor de Brusselse bek?

Hazard bij het verlaten van het UZ Gent waar de medische test doorgingen.

Dat was dan toch buiten CEO Sports Jesper Fredberg gerekend. Omdat de transfermarkten in veel grote competities al dicht waren, slonken de opties van Hazard. Hij moest weg bij Dortmund, waar hij maar één jaar contract meer had, maar waar moest hij heen? Saudi-Arabië, Turkije of dan toch maar België? Blijven zitten in het Signal Iduna Stadion zou nefast zijn.

Besiktas als alternatief

Anderlecht startte de onderhandelingen op, maar die liepen niet van een leien dakje. Een meerjarig contract was geen probleem, maar wat met het loon? Excessieve salarissen zoals dat van Adrien Trebel: dat doet Anderlecht niet meer. Een alternatief was een basissalaris van zo’n 1,3 miljoen per jaar, met daaraan gekoppeld bonussen voor collectieve en individuele prestaties. Dat forceerde een opening, maar er moest nog geschakeld worden.

Een excessief salaris zoals dat van Adrien Trebel kon Thorgan Hazard niet meer krijgen bij Anderlecht.© BELGA

De onderhandelingen verliepen zoals dat altijd gaat. Thorgan Hazard wou graag naar België terugkeren voor zijn gezin, maar ook om zich opnieuw in de kijker te spelen van bondscoach Domenico Tedesco. Met Besiktas hield hij wel een alternatief achter de rug. In Turkije is de markt nog open tot 15 september en daar kon hij een heel mooie boterham verdienen. Maar ook Anderlecht liet zich niet onbetuigd. Het kwam óók op de proppen met een andere kandidaat: Oussama Idrissi (27), een Marokkaanse international wiens contract bij Sevilla onlangs was ontbonden. FC Sevilla is één van Fredbergs favoriete shoppingcentra.

Het bleek allemaal niet nodig. Na de middag kwam de transfer in een stroomversnelling. Alle partijen deden nog een extra inspanning en de handen werd geschud voor een jaarsalaris van zo’n 1,8 miljoen euro bruto plus jaarlijks tekengeld en nog wat bonussen. Thorgan liet zijn omgeving weten dat het Turkse back-up-plan niet meer nodig was. Het werd Anderlecht.

Fredberg had nog een alternatief voor Hazard achter de hand.© GEPA pictures

Vader rijdt mee

Op dat moment begon de papiermolen helemaal te draaien en werd de laatste rechte lijn ingezet. Hazard trok naar het UZ in Gent voor zijn medische tests en daar kwam hij rond 20.15 uur buiten aan de zijde van zijn vader Thierry en met iemand van het RSCA-mediateam in zijn spoor. “Alles goed verlopen”, klonk het. Daarna ging het in sneltreinvaart naar Brussel om te tekenen.

Nu de transfer officieel is aangekondigd kan de linksbuiten even tot rust komen. Dit weekend is er geen competitiematch en tijdens de interlandbreak kan Hazard zich helemaal aanpassen aan zijn nieuwe omgeving. Het is wachten tot broer Eden eens op de tribune zit in het Lotto Park.

De paars-witte fans zijn alvast opgetogen met deze stunt. Anderlecht rondde deze zomer maar liefst twaalf transfers af en daar zaten grote namen bij. Dat schept verwachtingen.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer