Tekort aan geneesmiddelen blijft aanslepen: "We doen wat we kunnen, maar er komt geen dag dat er geen tekorten zijn" 

Het tekort aan geneesmiddelen in ons land blijft maar aanslepen. Op dit moment zijn 246 medicijnen tijdelijk onbeschikbaar. Vaak zijn er alternatieven, maar niet altijd. Nochtans is dat ene geneesmiddel soms letterlijk van levensbelang. Apothekers staan machteloos, het Vlaams Patiëntenplatform trekt aan de alarmbel.

"Ik moet al vechten om in leven te blijven en dan krijg ik dit er nog eens bij." Aan het woord is Erwin Cosijns. Hij kreeg 5 jaar geleden een donorlever en moet sindsdien een levensbelangrijk medicijn nemen. Erwin kreeg al meerdere keren te horen dat zijn geneesmiddel niet meer verkrijgbaar was in de apotheek.

In "Terzake" vertelt Erwin dat hij daarom voorraden is beginnen op te slaan. "Ze verplichten je eigenlijk om te hamsteren, omdat je weet dat je niet zonder dat medicijn kan. Als je stopt met dat te nemen, stopt ook je leven."

BEKIJK - "Zonder medicijnen ben ik zwaar ziek, maar soms zijn ze op", vertelt ook Diane Denys in "Terzake" op Canvas:

Videospeler inladen...

Apotheker Hilde De Loore voelt zich machteloos. "We kunnen mensen niet altijd geruststellen. Er wordt wel een verwachte leverdatum doorgegeven, maar die schuift dan telkens weer op. Dat mensen beginnen te hamsteren, vergroot het probleem, maar het is een menselijke reactie natuurlijk."

"We doen wat we kunnen"

De voorbije 30 dagen waren er 246 geneesmiddelen onbeschikbaar. Dat staat te lezen op farmastatus.be, een website van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Op die site kan je lezen welke medicatie tijdelijk onbeschikbaar is, voor hoe lang en wat de reden is.

De lijst is lang. De ene maand al wat langer dan de andere. Volgens het FAGG is op dit moment 7,6 procent van het totale medicijnenaanbod in ons land tijdelijk onbeschikbaar of beperkt beschikbaar. 

Kijken we alleen naar de kritieke tekorten, de geneesmiddelen die niet kunnen vervangen worden door een alternatief, dan gaat het volgens het FAGG om 0,1 procent.

"Voor 55 procent van de onbeschikbare geneesmiddelen zijn er minstens 3 alternatieven", zegt woordvoerder Ann Eeckhout van het FAGG. "Alternatieven zijn geneesmiddelen met hetzelfde werkzame bestanddeel, dezelfde dosering en dezelfde toedieningswijze. Dus de verpakking, de kleur, merknaam, én de kostprijs kunnen wel verschillen."

Er komt geen dag waarop alle medicijnen beschikbaar zullen zijn

Ann Eeckhout, woordvoerder FAGG

Eén ding staat vast: het tekort aan geneesmiddelen sleept al jaren aan in ons land. "Het is inderdaad een permanent probleem", geeft het FAGG toe. "Er zullen geen dagen komen waarop alle medicijnen allemaal beschikbaar zijn."

"Het is een heel complex problemen met heel diverse redenen. Het is ook geen Belgisch probleem, maar een probleem dat zelfs de Europese grenzen overschrijdt. Maar er wordt heel veel gedaan om patiënten niet in de kou te laten staan." 

"Bijna 1 op de 2 patiënten ervaart grote impact"

Ook het Vlaams Patiëntenplatform trekt aan de alarmbel. De koepel van patiëntenverenigingen deed een online bevraging bij 542 mensen waaruit blijkt dat 3 op de 4 bevraagde patiënten in de apotheek al eens te horen kregen dat een geneesmiddel niet verkrijgbaar was.

"We waren zelf ook geschrokken dat het cijfer zo hoog was", zegt directeur Else Tambuyzer. "1 op de 5 bevraagden geeft aan dat er zelfs geen enkel alternatief werd gevonden en dat is natuurlijk erg problematisch. Maar ook als er wel een alternatief geneesmiddel beschikbaar is, kan dat bij patiënten leiden tot stress, verwarring, hogere kosten of medicatiefouten."

70 procent van de bevraagden zegt gevolgen te ervaren. Bijna de helft zegt dat de impact zelfs zeer groot is. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt daarom dringend een oplossing. "Het moet niet alleen Europees, maar ook in België hoog op de agenda blijven staan", zegt Tambuyzer. "Maatregelen mogen zich ook niet beperken tot de geneesmiddelen waarvan de tekorten als kritiek worden beschouwd."

"Terzake" gaat vanavond nog dieper in op het tekort aan geneesmiddelen, vanaf 20 uur op VRT Canvas. 

Meest gelezen