Architect en aannemer staan voor raadsel na plotse instorting van Gentse school

© fvv

© fvv

© fvv

© fvv

1 / 4
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Een voortschrijdende instorting heet het officieel. Maak daarvan: ‘ingestort als een kaartenhuisje’. Een groot stuk van basisschool Het Klaverblad in de Zalmstraat is gisteravond iets voor zes uur in elkaar gezakt. “We waren bezig met de verbouwing van de school”, zegt directeur Frank Billiet. “In het gebouw dat is ingestort, waren geen kinderen aanwezig. Ook niet tijdens de schooluren.”

Jan Claeys, foto’s Frederiek Vande Velde

Een nieuwe basisschool in de Zalmstraat: het was en is een werk van jaren. Zes jaar geleden werd het dossier gestart. De oplevering van een volledig nieuwe school zou nog acht jaar duren. Sinds gisteravond weten directeur Frank Billiet en zijn schoolteam dat het wellicht nog langer zal duren. Om nog onduidelijke reden stortte een vleugel van de school, waar een paar jaar geleden nog klasjes waren, in als een kaartenhuisje. Ooggetuigen zagen een grote stofwolk nadat ongeveer 600 vierkante meter klasruimte in een paar seconden tegen de vlakte was gegaan.

Even werd gevreesd voor nog erger: een jongetje uit de buurt dat wel eens op de werf durfde te spelen, was even vermist. De politie liet daarom een snuffelhond naar de Zalmstraat. Maar de jongen was nietsvermoedend aan het spelen in het Lousbergspark.

ayer_9ffb",wid:"_1467261",uiconf_id:"21813201",flashvars:{doubleClick:{plugin:!0,adTagUrl:prerollUrl},vast:{plugin:!0,postrollUrl:postrollUrl,loadAdsOnPlay:!0},adsOnReplay:!0,metadataProfileId:3063771,requiredMetadataFields:!0},cache_st:"1406844806",entry_id:"1_k95xin2p"}),kWidget.addReadyCallback(function(e){function r(e){gemiusStream.event("21813201",l,t,e);var a=r.caller.toString();console.log("gemiusStream.event: "+e+"@"+t+"sec - totalTime: "+o+"sec - Caller: "+a),"playing"==e&&s&&prerollUrl&&!~prerollUrl.indexOf("corelio-preview")&&(console.log("tracking empty ad"),(new Image).src="https://adhese.nieuwsblad.be/track/875367/sl53121/?t="+o,s=!1)}var a=document.getElementById(e),l="1_k95xin2p",n="nGEwQsgXJ7hprExa7E7U9MdvHZF8JkboWpPj7lWEnH3.G7",t=0,o=0,i=0,d="undefined"==typeof MEDIAHUIS?"nw":MEDIAHUIS.config.page_sectionname,s=!0,p=[{name:"_SCT ",value:"news"},{name:"se",value:d},{name:"ct",value:"nw"},{name:"st",value:"vid.wex.frag.vod.free"},{name:"tv",value:"news"}];a.kBind("metadataReceived",function(){var e,r=a.evaluate("{mediaProxy.entryMetadata}");o=a.evaluate("{mediaProxy.entry.duration}");var l=document.getElementsByClassName("video-source-origin");if(l.length>0)for(var n=l.length;n>=l.length;n--){var t=l[n-1];t&&t.parentNode.removeChild(t)}if(r&&r.Source){var i=r.Source;switch(i){case"ATV":e="atv";break;case"TVL":e="tvl";break;case"TVO":e="tvoost"}if(e){var d="www."+e+".be",s=document.createElement("div"),p=a.parentNode;s.className="video-source-origin",s.innerHTML="Bekijk meer video's van "+i+' op

",p.parentNode.insertBefore(s,p.nextSibling)}}}),a.kBind("playerUpdatePlayhead",function(e,r){t=t!=Math.round(e)?Math.round(e):t}),a.kBind("changeMedia",function(e,r){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n)}),a.kBind("playerStateChange",function(e){"buffering"!=e&&("playing"==e&&0==t&&i||(o>t&&r(e),0==t&&"playing"==e&&(i=1)))}),a.kBind("doStop",function(e,a){o>t&&r("stopped")}),a.kBind("seeked",function(e){o>t&&(t=e,r("seekingStarted"))}),a.kBind("playerPlayEnd",function(e,a){r("complete")}),a.kBind("doReplay",function(e,a){gemiusStream.closeStream("21813201",l,t),t=0,l=e.entryId,gemiusStream.newStream("21813201",l,o,p,[],n),r("playing")}),a.kBind("onAdPlay",function(e,r,a){s=!1})})

Geen kinderen betrokken

De school beklemtoont dat geen kinderen in de buurt waren. En dat ook geen kinderen in gevaar waren geweest als het de instorting tijdens de schooluren zou zijn gebeurd. “Op onze school zitten ongeveer 95 leerlingen”, zegt directeur Billiet. “De meesten zijn door de verbouwing verhuisd naar het Lousberginscentrum hier vlak bij. De veertig leerlingen die nog klas liepen in de Zalmstraat, zaten in klassen die niet rechtstreeks in contact kwamen met het deel van de school dat is ingestort.”

Waarom het gebouw instortte, is voorlopig een raadsel. “We zien geen enkele reden”, zegt architect Pieter Van Wassenhove. Het dak van het gebouw was al helemaal vernieuwd. “De gevel was daarvoor verstevigd. Momenteel werd er ook niet gewerkt op dat deel van de werf.”

Ouders en kinderen die gisteravond poolshoogte kwamen nemen, reageerden emotioneel. Het Klaverblad is een kleine gemeenschap. Iedereen kent er iedereen, en heeft een groot hart voor de school.

Vandaag is er gewoon les in Het Klaverblad, een onderdeel van de katholieke basisschool De ­Mozaïek. “Alle ouders zijn verwittigd”, zegt de directeur. “Alle kinderen zullen de lessen volgen in het Lousbergcentrum. Ook onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen) kwam gisteren ter plaatse. “Het is onze taak om te helpen waar het kan”, zei ze.

Het Lousbergscentrum werd tijdens de verbouwingswerken van Het Klaverblad al ter beschikking gesteld van het schooltje, nu kunnen alle leerlingen er tijdelijk terecht. Directeur Billiet. “We gaan onze kinderen ook begeleiden, er zullen woensdag (vandaag, nvdr.) mensen van het Centrum voor Leerlingenbegeleiding op de school aanwezig zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen