Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zweedse EU-diplomaat zit al 1,5 jaar gevangen in Iran

Iran houdt al meer dan 1,5 jaar een Zweedse diplomaat voor de Europese Unie vast. De 33-jarige man zit in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, de hoofdstad van Iran. Dat bevestigt Josep Borrell, de hoogste EU-diplomaat. Volgens Iran is de man een spion. 

De hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, Josep Borrell, heeft bevestigd dat een Zweeds EU-diplomaat al meer dan 500 dagen in Iran wordt vastgehouden. Het gaat om Johan Floderus. Zweden zelf weigert voorlopig te bevestigen.

Borrell deelde het nieuws mee tijdens het informeel overleg van de EU-ministers van Ontwikkelingssamenwerking in de Spaanse havenstad Cadiz. De bevoegde diensten werken "onvermoeibaar" om de vrijlating van de Zweed te verkrijgen, zei Borrell bij de start van de vergadering. De man zit sinds 17 april vorig jaar in Iran opgesloten.

AFP or licensors

Zweden vroeg maandag al aan Iran om een landgenoot die "willekeurig" wordt vastgehouden, vrij te laten. Stockholm gaf daarbij geen details over zijn identiteit. Volgens de krant The New York Times gaat het om de 33-jarige Floderus.

Hij werd opgepakt toen hij vanuit Teheran zijn terugvlucht wilde nemen, na een reis in zijn vrije tijd. De krant schrijft dat de man in de beruchte Evin-gevangenis wordt vastgehouden. 

Op 26 mei werd de Belg Olivier Vandecasteele vrijgelaten na 455 dagen in detentie in Iran. Hij werd geruild voor een bij ons voor terreur veroordeelde Iraanse diplomaat. Ook Vandecasteele werd toen beschuldigd van spionage door Iran. Na de bemiddeling van België en onderhandelingen met Iran kwamen ook een Deen en twee Iraans-Oostenrijkse burgers vrij.

Volgens cijfers van de Belgische autoriteiten waren begin juni 22 Europese burgers arbitrair opgesloten in Iran.

Olivier Vandecasteele bij koning FIlip

Meest gelezen