"Wanneer komt de politie met haar beelden?": minister Van Quickenborne deelt eigen video van omstreden feestje

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft eigen beelden vrijgegeven van zijn omstreden verjaardagsfeestje. Enkele gasten hebben toen tegen een politiecombi geplast. Uit politiebeelden waar onze redactie gisteren over berichtte, lijkt ook de minister die avond een plasbeweging te maken. De private beelden die Van Quickenborne nu zelf vrij geeft, spreken dat volgens hem tegen.

Op 14 augustus viert de minister zijn 50e verjaardag met enkele vrienden bij hem thuis in Kortrijk. Het feestje wordt ontsierd door een plasincident: enkele vrienden worden om 20.39 uur gefilmd door een politiecamera terwijl ze tegen een (lege) politiecombi plassen. Een van die vrienden doet dat die avond zelfs meerdere keren.

Uit die beelden blijkt verder dat rond 4 uur ’s nachts ook de minister zelf naar buiten komt. Daarop is te zien dat hij achteroverleunt en lijkt te doen alsof hij gaat plassen.

Daarna kijken de minister en zijn gast naar de gsm van de minister en is er grote hilariteit. De minister steekt ook de straat over en doet - net als zijn gasten eerder die avond - de deur van de politiewagen open. 

Minister geeft beelden vrij

Van Quickenborne heeft altijd ontkend dat hij de avond zelf van het plasincident op de hoogte was. Hij komt nu met eigen beelden om zijn verhaal te bevestigen. Het gaat dus voor alle duidelijkheid om beelden die gemaakt zijn door zijn privébewakingscamera’s. Andere beelden dus dan degene die zijn vastgelegd door de camera van de politie en waarover we eerder bericht hebben.

Concreet toont de minister ons de beelden die zijn opgenomen tussen 3.30 en 4.10 uur 's nachts. Het gaat volgens hem over het eerste moment van de avond waarop hij zijn huis verlaat. Hij begeleidt de laatste gast naar buiten en staat samen met hem op een taxi te wachten. Een taxi die uiteindelijk 40 minuten onderweg is.

"Op een bepaald moment leun ik achterover en maak ik een beweging", legt Van Quickenborne uit. "Die beweging zou door sommigen kunnen geïnterpreteerd worden als een plasbeweging. Het kan een plasbeweging zijn, maar dat is niet af te leiden op de beelden. Daarvan afleiden dat ik wist wat daar uren voordien is gebeurd, is verregaand"

De minister weet naar eigen zeggen niet meer precies welke beweging hij daar gemaakt heeft, maar de vriend die erbij was liet hem vandaag weten dat hij luchtgitaar aan het spelen was. Bronnen bij het onderzoek zijn nochtans formeel: het gaat om een plasbeweging.

BEKIJK - Een plasbeweging of luchtgitaar?

Videospeler inladen...

Daarna toont hij een tweede fragment. Daarop is te zien hoe Van Quickenborne zijn gsm neemt. "Het lijkt volgens sommige journalisten dat ik beelden bekijk van het plasincident, maar dat klopt niet", zegt hij bij de beelden. "Ik strek mijn arm, ik kijk naar de gsm en neem een foto."

Hij toont daarna de selfie in kwestie. Volgens de tijdscode op de camerabeelden is die op exacte hetzelfde moment genomen als de tijdscode op de foto op zijn gsm.

BEKIJK - De minister toont de selfie die hij 's nachts nam:

Videospeler inladen...

Daarna wandelt Van Quickenborne met zijn gast richting de combi die enkele meter verder staat geparkeerd. "Ik zie dat de deur niet in het slot hangt", vertelt de minister. "Ik open de deur. Ik sluit de deur. Dat duurt vier seconden. Ik ga weg bij de combi."

BEKIJK - De minister gaat op de beelden niet in de combi zitten:

Videospeler inladen...

Van Quickenborne noemt de hele zaak "een beschadigingsoperatie door de politievakbonden". "Ik laat me niet intimideren", voegt hij eraan toe. Volgens de minister bewijzen de beelden die hij heeft vrijgegeven dat hij recht in zijn schoenen staat.

"Ik heb mijn beelden vrijgegeven, waar zijn die van de politie? Ik heb absolute transparantie gegeven. Ik heb niets te verbergen." De zaak is nog niet gaan liggen, want hoe dan ook moet de minister zich donderdag verantwoorden in de Kamercommissie Justitie.

Het parket onderzoekt de zaak

De drie betrokken gasten bij het plasincident zijn intussen geïdentificeerd. Het gaat om de twee mannen die tegen de combi geplast hebben en de man die het incident filmde. Een van de twee gasten plaste meerdere keren tegen de combi.

Het parket opende daarop een onderzoek naar smaad tegen de politie. Volgens hun advocaat hebben de drie zich bij de politie gemeld, dat gebeurde een tijdje geleden al. Ze zullen nu verhoord worden.

Privacyexperts hebben vragen bij de beelden
Verschillende privacyexperts hebben vragen over de wettigheid van de beelden die Van Quickenborne vandaag heeft gedeeld. Op de beelden is een groot stuk van de straat te zien. Volgens de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) moet het filmen van de openbare weg door een privépersoon "tot het strikte minimum beperkt worden".

"Camera's voor privégebruik mogen het publieke domein niet filmen", zegt privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert aan persagentschap Belga. "Als dat toch zo is, moet dat deel worden geblurd. Elke goedkope camera heeft die functie."

Het kabinet van Van Quickenborne laat aan Belga weten dat het om camera’s gaat die er op instructie van de veiligheidsdiensten zijn geplaatst naar aanleiding van de bedreigingen tegen zijn persoon. Volgens Dobbelaere-Welvaert is het in dat geval aan de politie om daar publieke camera's op te hangen.

Ook privacyexpert Willem Debeuckelaere, die jarenlang lang aan het hoofd van de Belgische privacywaakhond stond, zegt aan Belga dat een privé-camera in principe niet de openbare weg mag filmen. Het kan wél als het om een politiecamera gaat, of wanneer er toestemming is verleend door de gemeente, stelt hij.

BEKIJK - De reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen