Enrique Tarrio
Copyright imageSPACE/MediaPunch 2023

Zwaarste straf tot nu toe voor bestorming Capitool: voormalige Proud Boy-leider Enrique Tarrio krijgt 22 jaar cel

In de Verenigde Staten is de voormalige Proud Boy-leider Enrique Tarrio veroordeeld tot een celstraf van 22 jaar voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool begin 2021. Het is de zwaarste straf die uitgesproken werd tegen de ongeveer 300 beklaagden die al veroordeeld zijn.

Zoek niet naar foto's of filmpjes van Enrique Tarrio tijdens de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw op 6 januari 2021. Tarrio was er namelijk niet bij die dag. Enkele weken voor de bestorming werd hij al aangehouden voor een ander misdrijf.

Toch had de openbaar aanklager 33 jaar cel tegen hem geëist. Tarrio, een veroordeelde crimineel van Cubaanse origine, was van 2018 tot 2021 nationaal voorzitter van de Proud Boys, een extreemrechtse militie. In die functie speelde hij volgens de aanklager een centrale rol bij de bestorming van het Capitool en had hij tot aan zijn arrestatie duidelijk de leiding.

Wat is er op 6 januari 2021 ook alweer gebeurd?

Op 6 januari 2021 bestormden duizenden demonstranten het Amerikaanse parlementsgebouw, uit ontevredenheid over de uitkomst van de presidentsverkiezingen, gewonnen door Joe Biden, ten nadele van voormalig president Donald Trump.

Kort voor, tijdens of na de bestorming kwamen vijf mensen om het leven, van wie er één werd doodgeschoten door de politie. Vier politieagenten die bij de verdediging van het complex betrokken waren, pleegden later zelfmoord. Er vielen veel gewonden, onder wie meer dan honderd politiemensen.

BEKIJK - Zo kwam de bestorming van het Capitool tot stand:

Videospeler inladen...

"Hij heeft zijn mensen aangestuurd via sms", weet Björn Soenens, correspondent voor VRT NWS in de VS. "Er was communicatie waarin hij zei: 'Don't f—ing leave', 'verlaat het Capitool niet, ga door, doe wat er moet gebeuren'. Een aansporing dus van zijn leden."

Er was communicatie waarin hij zei: 'Don't f—ing leave', 'verlaat het Capitool niet'

VS-correspondent Björn Soenens

"Tarrio zei tijdens het proces dat hij zelf al snel doorhad dat de verkiezingsuitslag niet vervalst was, 'maar ik heb dat toen voor mezelf gehouden'. Dat klonk nogal als een flauw excuus, als je dan weken na die verkiezing mensen aanspoort om het Capitool binnen te dringen, vernielingen aan te richten en de officiële telling tegen te houden."

Gevolgen voor Trump?

Eerder dit jaar werd hij al schuldig bevonden aan opruiende samenzwering, met name het gebruik van geweld om de vreedzame overgang van de presidentiële macht te stoppen. Hij werd ook schuldig bevonden aan obstructie, maatschappelijke onrust en de vernieling van overheidseigendommen.

Vandaag veroordeelde de rechter in Washington hem tot een celstraf van 22 jaar. Het is meteen de zwaarste straf die tot nog toe is uitgesproken in de vele processen tegen ongeveer 1.000 beklaagden. Zo'n 300 onder hen zijn al veroordeeld.

Tot nog toe was die twijfelachtige eer weggelegd voor Ethan Nordean, de voormalige voorzitter van de Proud Boys-afdeling in Seattle die de mars op het Capitool leidde, en Stewart Rhodes, de leider van die andere extreemrechtse militie Oath Keepers. Zij kregen allebei 18 jaar. Vorige week werden nog twee andere kopstukken van de Proud Boys tot respectievelijk 17 en 15 jaar veroordeeld. Een derde lid kreeg 10 jaar cel.

De veroordeling van Tarrio is opvallend, in die zin dat ze aantoont dat mensen veroordeeld kunnen worden voor de bestorming, ook al hebben ze er niet aan deelgenomen. De veroordeling van Tarrio zou in dat opzicht ook grote gevolgen kunnen hebben voor het proces tegen oud-president Donald Trump. Dat begint op 4 maart 2024. De advocaten van Tarrio hebben overigens al laten weten in beroep te willen gaan.

Meest gelezen