Nederlandse budgetketen Big Bazar op rand van faillissement: lot van Antwerpse vestigingen onduidelijk

Er hangt budgetketen Big Bazar een bankroet boven het hoofd. De rechtbank in Leeuwarden geeft de koopjesketen geen extra tijd om zijn financiën op orde te krijgen. Big Bazar heeft drie vestigingen in de provincie Antwerpen.

Henrico Pit
Bron: De Telegraaf

Big Bazar vroeg afgelopen vrijdag om verlenging van de zogeheten afkoelingsperiode die de rechtbank anderhalf week geleden inlaste. De afkoelingsperiode maakt deel uit van een procedure, waarmee ondernemingen in Nederland sinds 2021 een extra mogelijkheid hebben om een faillissement te voorkomen.

Big Bazar wilde twee weken extra tijd om een investeerder te vinden en om met schuldeisers tot een akkoord te komen. Maar volgens de rechtbank in Leeuwarden is niet gebleken dat het bedrijf in staat is om in die periode aan zijn lopende verplichtingen te voldoen.

Nu Big Bazar geen extra tijd krijgt, buigt de rechtbank in Amsterdam zich dinsdag over een faillissementsaanvraag. De kans is groot dat de keten failliet wordt verklaard, zegt Oscar van Oorschot, de advocaat van Big Bazar, tegen persbureau ANP.

Concurrentie aangaan met Action

Big Bazar zit in financieel zwaar weer door gestegen kosten, terwijl consumenten minder uitgeven. Diverse verhuurders sleepten de koopjesketen voor de rechter wegens forse huurachterstanden. Hetzelfde geldt voor leveranciers. Diverse partijen hebben een faillissementsaanvraag ingediend. Volgens directeur Joost Konings van incassobureau Invorderingsbedrijf, die verscheidene schuldeisers bijstaat, is de schuld van Big Bazar inmiddels opgelopen tot zo’n dertig miljoen euro.

Big Bazar werd in 2007 opgericht door het moederbedrijf van Blokker om de concurrentie aan te gaan met Action. In oktober 2021 kwam de keten in handen van BB Retail, geleid door Heerke Kooistra, specialist in het opkopen van grote partijen. Big Bazar had toen 135 winkels. Kooistra wilde uitgroeien naar 170 à 180 winkels, maar het werden er juist minder. Toen de problemen half augustus aan de oppervlakte kwamen, stond de teller op 122. Inmiddels zijn daar volgens de eigen website nog 103 van over.

Big Bazar heeft in Vlaanderen ook een tiental vestigingen, waaronder drie in de provincie Antwerpen: Oud-Turnhout, Zandhoven en Olen en één net over de grens in Putte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER