Trajectcontroles in Niel werken al langer dan een jaar niet meer

In Niel werken alle acht trajectcontroles al langer dan een jaar niet meer. Dat is oppositiepartij "Vooruit Ć©n Groen" te weten gekomen na onderzoek en een vraag op de gemeenteraad. "Vooruit Ć©n Groen" vraagt dat het probleemĀ onmiddellijkĀ verholpen wordt, anders zal het de gemeente in gebreke stellen.

In Niel kunnen snelheidsduivels al meer dan een jaar hun gang gaan zonder beboet te worden. Dat is oppositiepartij "Vooruit Ć©n Groen" te weten gekomen. "De laatste maanden kregen we steeds meer meldingen van inwoners die de vele snelheidsduivels aanklaagden. We hebben dan cijfers opgevraagd van het aantal overtredingen die de ANPR-camera's hebben vastgesteld. Maar we kregen die informatie maar niet", zegt Chris Ceuppens, fractieleider bij "Vooruit Ć©n Groen".

Omdat de oppositiepartij de cijfers maar niet te zien kreeg, legde ze de situatie voor op de gemeenteraad. "De burgemeester moest tot onze grote verbazing toegeven dat de trajectcontroles al sinds juli 2022 niet meer werken", zegt Ceuppens.

Geen budget

Dat de camera's niet werken zou vooral door financiƫle redenen komen, zegt "Vooruit Ʃn Groen". "Er is geen budget voorzien om de camera's te ijken en dat is nodig om de boetes te kunnen uitschrijven. Daarnaast zijn drie van de acht camera's stuk. Er is daarvoor geen onderhoudscontract afgesproken, dus ze kunnen niet gemaakt worden", zegt Ceuppens. "Ook het vrachtverkeer dat niet toegelaten is in onze dorpskern kon niet gecontroleerd worden omdat de aanwezige signalisatie niet voldoet aan de wet."

We vinden dat hallucinant. Verkeersveiligheid moet een basisdienstverlening zijn

Chris Ceuppens (Vooruit Ć©n Groen)

"We vinden dat hallucinant. Verkeersveiligheid moet een basisdienstverleningĀ zijn. Als de burgemeester geen concrete stappen gaat nemen in het dossier zullen we de gemeente in gebreke moeten stellen. De verkeerscamera's zijn een belangrijk onderdeel van een controlesysteem dat toelaat om snelheidsduivels en zwaar verkeer te weren. Het is een van de kerntaken", aldus de oppositiepartij.

Reactie burgemeester

"Om vaststellingen te doen, moeten de camera's om de twee jaar opnieuw geijkt worden. Dat is een vrij dure operatie, zeker omdat het in Niel over 8 palen en 16 camera's gaat", zegt burgemeester Tom De Vries (Open Vld). "Omdat er op een aantal van die routes grote werkzaamheden waren, is er toen geopteerd om die ijking uit te stellen tot de werken klaar waren. Dan kunnen ze opnieuw twee jaar bruikbaar zijn voor vaststellingen."

De richtdatum voor die herijking stond vast op 30 september wanneer de werken in de Boomsestraat afgerond zouden zijn. "De politie zei dat we dat best niet konden communiceren, omdat zij tijdens hun bemande controles vaststelden dat mensen zich aan de snelheid hielden op die trajecten", zegt De Vries. "Als iedereen weet dat die camera's afstaan, gaan mensen minder geneigd zijn om zich alsnog aan die snelheid te houden. Het is nu van belang dat we die ijking nog sneller uitvoeren dan de bedoeling was."

Meest gelezen