Aylin en Efrain ten tijde van ‘Temptation Island: Love or Leave’.© Play5

Na klacht van ‘Temptation Island’-koppel: nog 7 oud-deelnemers met psychische klachten melden zich

Realityprogramma Temptation Island ligt onder vuur. Nadat oud-deelnemers Efrain (26) en Aylin (24) afgelopen weekend bekendmaakten dat ze naar de rechter stappen omwille van psychische klachten door het programma, meldden nog zeven anderen zich bij hun advocaat Sébas Diekstra. Ze zouden allen psychische problemen overgehouden hebben aan hun deelname.

edb, pom

Nederlanders Efrain Balouchie en Aylin Kirmikil waren in 2021 te zien in Temptation Island: Love or Leave, bij ons uitgezonden op Play5. Ze waren een van de koppels die ‘de ultieme relatietest’ aangingen. Hun relatie doorstond die test, maar Aylin ging erna door er een erg moeilijke periode. Ze ondernam tweemaal een poging om uit het leven te stappen. Er zou wel contact geweest zijn met de programmamakers, maar die toonden volgens de Nederlandse weinig begrip.

Omwille van die psychische klachten en het inkomen dat ze daardoor misliep, ontving het koppel na bemiddeling met programmamakers RTL en Simpel Zodiak een schadevergoeding van 30.000 euro. In een interview met Algemeen Dagblad afgelopen weekend vertelde het koppel dat ze, ondanks die som, juridische stappen zetten omdat ze vrezen dat anderen “zo beschadigd zullen raken” als zij.

LEES OOK. Koppel uit ‘Temptation Island’ kreeg 30.000 euro schadevergoeding, en neemt nu nog juridische stappen

Het koppel wil de programmamakers aanklagen voor emotionele schade door manipulatie. Zo kreeg Aylin tijdens de eilandraad beelden te zien die suggereerden dat Efrain een verleidster op zijn kamer had binnengelaten. De volgende keer kreeg ze geen beelden te zien omdat die zogezegd te erg waren. Dan moest ze de vraag beantwoorden: was het nog aan of af met Efrain. “Af” antwoordde ze. Toen Efrain dat hoorde, moest hij beslissen: blijven of weggaan (dat is het love or leave-concept), maar de programmamakers zeiden hem zogezegd wel dat aan weggaan een boete van 20.000 euro hing.

Advocaat Sébas Diekstra staat Aylin en Efrain bij.© ANP/BELGAIMAGE

Sinds het interview melden zich elke dag meer oud-deelnemers van Temptation Island bij de advocaat van het koppel. Sébas Diekstra is onder andere ook de advocaat van de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag bij de Nederlandse versie van The Voice. Zondag sprak hij van twee extra klachten, maandag meldde een vijfde kandidaat zich. Sindsdien namen nog eens vier oud-deelnemers contact op met Diekstra. Diekstra zegt dat de klagers niet allemaal koppels zijn en dat een aantal een gesprek wil met RTL, die trouwens al aan het praten zijn met Efrain en Aylin. Hun namen maakte de advocaat niet bekend, noch of het enkel om Nederlandse kandidaten of ook om Vlamingen gaat.

Vertrouwelijke gesprekken

In een reactie lieten RTL en SimpelZodiak al weten: “We kunnen bevestigen dat er gesprekken zijn geweest met Efrain en Aylin. Wij hebben, mede op hun verzoek, afgesproken dat we daar vertrouwelijk mee omgaan. Daarom gaan we niet inhoudelijk in op wat er is besproken.’’

Over het verwijt dat ze Efrain afdreigden met een boete, zeggen de programmamakers dat de boeteclausule enkel bestaat om spoilers te voorkomen, maar dat “als deelnemers iets willen aankaarten wat in hun ogen niet goed gaat of wat beter kan, zal daar nooit een boete voor worden opgelegd. Dat staat ook op die manier in het contract omschreven.’’

Een woordvoerder van RTL liet dinsdagavond weten dat het bedrijf op dit moment geen Temptation Island-opnames maakt, “maar er wordt wel een nieuw seizoen voorbereid”.

LEES OOK. Ooit te zien in ‘Komen Eten’ en ‘Temptation Island’, nu is Shallie Abbiusi tv-presentatrice in Ghana

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER