Prof. Hans Prenen, diensthoofd oncologie (UZA), bespreekt de nieuwe studie over kanker bij jonge mensen.
Volledig scherm
Prof. Hans Prenen, diensthoofd oncologie (UZA), bespreekt de nieuwe studie over kanker bij jonge mensen. © Getty Images / rv/Hans Prenen

Steeds meer jonge mensen krijgen kanker: hoe komt dat?

Kanker lijkt steeds vaker voor te komen bij jonge mensen. Per jaar overlijden er wereldwijd ruim een miljoen mensen onder 50 aan kanker, toont een grootschalige nieuwe studie. Ook in België maken artsen zich zorgen. “Tumoren op jonge leeftijd zijn ook hier een aandachtspunt.”

  1. “Supplementen van 300 euro werken niet”: dit helpt wel tegen het prikkelbaredarmsyndroom, volgens prof
    PREMIUM

    “Supplemen­ten van 300 euro werken niet”: dit helpt wel tegen het prikkelba­re­darm­syn­droom, volgens prof

    Heb je vaak last van buikpijn, een opgeblazen gevoel of problemen met je stoelgang? Je bent zeker niet alleen. Maar liefst één op de tien Belgen kampt met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS). “Mensen met hooikoorts hebben twee tot drie keer meer kans om het te krijgen”, weet professor Guy Boeckxstaens (KU Leuven). Hij geeft helder uitleg over de oorzaak en behandelingen. “Deze medicatie werkt voor veertig tot vijftig procent van de patiënten.”
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.