Fietser die wandelend meisje kniestoot gaf in Hoge Venen krijgt gelijk van rechter: “Vader had beelden niet mogen verspreiden”

De fietser die op kerstdag 2020 in de Hoge Venen een vijfjarig meisje deed vallen met een kniebeweging, heeft woensdag gelijk gekregen voor de burgerlijke rechtbank in Verviers. Volgens de rechter werd door de verspreiding van de bewuste beelden de privacy van de fietser geschonden.

joro
Bron: Belga

De bewuste beelden veroorzaakten zo’n kleine drie jaar geleden een storm van publieke verontwaardiging nadat de vader van het meisje ze had gedeeld via sociale media. Op de korte video is te zien hoe het gezin in de sneeuw wandelt op een wandelpadje in de Hoge Venen, wanneer plots een fietser komt aangereden. De fietser probeert het vijfjarige meisje te ontwijken en geeft haar daarbij een kniestoot, waarop ze hard tegen de grond smakt. In plaats van te stoppen, reed de fietser vervolgens verder.

Het leverde de fietser in maart 2021 een veroordeling op voor onvrijwillig toebrengen van slagen en verwondingen en voor onvoorzichtigheid. Hij werd veroordeeld tot het betalen van 1 euro morele schadevergoeding.

Maar daar liet de fietser het niet bij. Hij stelt dat de verspreiding van de beelden een enorme impact heeft gehad op zijn privéleven en op zijn reputatie. In die mate dat hij sinds de feiten zijn koersfiets niet meer heeft durven aanraken. Daarom sleepte hij op zijn beurt de vader van het meisje voor de burgerlijke rechtbank voor het schenden van zijn privacy. Hij vroeg een schadevergoeding ter waarde van de kostprijs van zijn fiets: 4.500 euro

De rechter oordeelde dinsdag in het voordeel van de fietser. De hoogte van de door de vader te betalen schadevergoeding zal in een volgende zitting worden bepaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER