Archiefbeeld Justitiepaleis Luik
Sophie Kip

Verstikt op haar sterfbed? Gerecht voert onderzoek naar de dood van een terminale vrouw van 36

Gestorven na palliatieve sedatie? Of verstikt met een kussen? Het parket van Luik voert momenteel een onderzoek naar de dood van een 36-jarige vrouw. Dat schrijft de Franstalige krant Le Soir en is bevestigd aan onze collega's van RTBF. De vrouw was terminaal en stierf uiteindelijk op 29 maart 2022.

Het verhaal van Alexina Wattiez - amper 36 jaar oud geworden - kan je alleen maar omschrijven als intriest. In 2021 krijgt ze te horen dat de kanker uitgezaaid was. Er worden nog verschillende behandelingen opgestart, maar tevergeefs. Uiteindelijk beslist ze dat ze naar huis wil, om haar tijd nog door te brengen met haar partner en dochter. Thuis wordt ze bijgestaan door twee verpleegkundigen. 

De toestand van de jonge vrouw gaat sterk achteruit. "Ze schreeuwde soms van de pijn", getuigt haar partner in de Franstalige krant Le Soir. "Ze was vel over been. (...) Ze voelde dat ze ging sterven." Uiteindelijk vraagt ze palliatieve sedatie, en haar medisch team - de twee verpleegkundigen en een dokter dienen dat toe op 29 maart 2022. 

Bij palliatieve sedatie krijgt een stervende medicatie die het bewustzijn vermindert, zodat die geen last meer ondervindt van pijn of andere klachten. Let wel: er is een groot verschil tussen palliatieve sedatie en euthanasie. Bij sedatie is het doel om het sterven draaglijker te maken, niet om het leven te verkorten of beëindigen. Anders dan bij euthanasie moet het niet aangevraagd worden via formulieren of een aangifte. 

Maar die palliatieve sedatie zou niet verlopen zijn zoals het hoort. Allesbehalve zelfs. Volgens de advocaat van de familie raakte het product dat toegediend moest worden op. Dat vertelt hij aan onze collega's van RTBF."Er is eigenlijk bijna manu militari een euthanasie uitgevoerd, maar buiten elk legaal kader. Ze hebben compleet geïmproviseerd en een kussen gebruikt om haar te verstikken", zegt meester Renaud Molders-Pierre.

Hij noemt het dan ook een "dramatisch" verhaal. "Volgens de dokter is er een vorm van sedatie gebruikt, wat perfect mag. Maar bij een sedatie gebruikt men geen kussen. In het begin was het misschien sedatie, maar het is anders uitgedraaid." En nog volgens de dokter was hij niet de hele tijd aanwezig, en heeft hij dus nooit geweten wat er zich daar precies heeft afgespeeld. 

Er is eigenlijk bijna manu militari een euthanasie uitgevoerd, maar buiten elk legaal kader. Ze hebben compleet geïmproviseerd en een kussen gebruikt om haar te verstikken

Renaud Molders-Pierre - advocaat familie

Na de feiten zou een van de aanwezige verpleegkundigen haar verhaal gedaan hebben aan een derde, waarop die het gerecht ingeseind zou hebben. Het parket van Luik startte daarop een onderzoek naar doodslag. 

Wat er nu precies gebeurd is met de jonge vrouw zal het onderzoek moeten uitwijzen. Uit de autopsie zou alvast blijken dat ze door verstikking om het leven is gekomen. Hoe dan ook staat vast dat ze nooit een euthanasie-aanvraag heeft ingediend. "Er is geen enkel formulier ingediend", benadrukt Molders-Pierre. Volgens de advocaat is er momenteel nog niemand in verdenking gesteld.

De familie heeft zich burgerlijke partij gesteld, omdat het "absoluut ondraaglijk" is voor hen, wat er daar gebeurd is. "Hun moeder, hun partner is in afschuwelijke omstandigheden gestikt. Dat wens je niemand toe. Ze willen nu vooral erkend worden als slachtoffer en ze willen hierover een debat, zodat dit zich nooit nog kan herhalen."

Meest gelezen