Videospeler inladen...

Zeker 17 mensen komen om bij Russische raketaanval op markt in Oekraïne

Zeker 17 mensen, onder wie één kind, zijn omgekomen bij een Russische raketaanval op een markt in het Oekraïense dorpje Kostjantynivka. De Oekraïense president Zelenski veroordeelt de aanval en vreest dat het dodental nog zal oplopen. Correspondent Bruno Beeckman is ter plaatse en merkt hoe zeer de inwoners zijn aangedaan door de raketaanval. De Europese Unie en de VN hebben de "barbaarse aanval" in het oosten van Oekraïne veroordeeld.

Dit artikel werd geschreven op 6 september en sindsdien niet meer geüpdatet. Ondertussen duikt er steeds meer bewijs op dat het zou gaan om een verdwaalde Oekraïense raket, en niet om een Russische aanval. Lees alle details hier.

Een Russische raketaanval op het Oekraïens dorpje Kostjantynivka heeft al aan zeker 17 mensen het leven gekost. Dat meldt de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Op het moment van de aanval was het erg druk in het stadcentrum, waar een markt en verschillende handelspanden zijn.

Bij de doden is ook één kind. Zeker 34 anderen raakten gewond, meldt de woordvoerder van de regio. Zelenski heeft het over "mensen die niets verkeerds aan het doen waren". Na de aanval zou ook een brand zijn ontstaan, maar het vuur is intussen onder controle. "We moeten het Russische kwaad zo snel mogelijk uitschakelen", klinkt het nog bij de president.

Er zal een gepaste vergelding komen voor alle terroristische daden

Volodomir Zelenski - president van Oekraïne

Correspondent Bruno Beeckman is ter plaatse. "Je kan de ravage achter mij duidelijk zien", vertelt hij. "Op het luchtalarm na, is het hier erg stil. Mensen zijn hier heel wat gewend, maar staan er nu zwijgzaam bij. Ook de gezichten van de hulpverleners en ruimers maken indruk. Er wordt tussen hen geen woord uitgewisseld, ze zijn te zeer onder de indruk van de gevolgen van de raketaanval."

BEKIJK - Correspondent Bruno Beeckman is onder de indruk van de stilte op de plaats van de aanval:

Videospeler inladen...

Nu al is de aanval op Kostjantynivka één van de dodelijkste in maanden. Op videobeelden is te zien hoe mensen in paniek wegrennen. Kostjantynivka ligt niet ver verwijderd van het front rond Bachmoet. Het dorpje is een doorgangsplaats voor Oekraïense militairen.

BEKIJK - De raketaanval kostte al aan zeker 16 mensen het leven:

Videospeler inladen...

Meest gelezen