Direct naar artikelinhoud
Nieuws

Voetbalster Jenni Hermoso dient klacht in tegen Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales na kus op WK-finale

Voetbalster Jenni Hermoso dient klacht in tegen Spaans bondsvoorzitter Luis Rubiales na kus op WK-finale
Beeld AFP - AP

De Spaanse voetbalster Jenni Hermoso heeft een klacht ingediend tegen bondsvoorzitter Luis Rubiales, nadat hij haar op de mond had gekust na de WK-finale. Het Openbaar Ministerie kan Rubiales nu strafrechtelijk vervolgen, meldt het parket.

Hermoso heeft de aanklacht dinsdag persoonlijk gedaan op het hoofdkantoor van de procureur-generaal. Het Openbaar Ministerie in Madrid was zelf al gaan onderzoeken of er sprake is van aanranding door Rubiales. De voetbalster kreeg 15 dagen de tijd om een formele klacht in te dienen.

Volgens de aanklager heeft Hermoso een getuigenis afgelegd en kan de klacht nu “zo snel mogelijk” worden behandeld. De speelster heeft gezegd dat ze niet gekust wilde worden en dat ze zich “kwetsbaar en slachtoffer van agressie” voelde.

De Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales kwam in opspraak tijdens de finale van het WK vrouwenvoetbal. Na de overwinning kuste hij speelster Jennifer Hermoso op de mond. Volgens Rubiales was er sprake van wederzijdse toestemming, maar Hermoso ontkent dat.

Lees ook 

Achtergrond. Kus van Rubiales legt tweedeling bloot in Spanje: ‘Tien jaar geleden had geen haan gekraaid naar dit gedrag’

Achtergrond. ‘Ik heb de gebeurtenissen met walging gevolgd’: verbolgen reacties na de ongewenste kus van de Spaanse bondsvoorzitter

Rubiales heeft al enkele keren spijt betuigd, maar blijft volhouden dat de kus “spontaan en met wederzijdse instemming” was. Hij liet recent weten dat hij zich het slachtoffer voelt van een hetze en zei dat hij zal blijven vechten om zijn naam te zuiveren.

Tegen Rubiales loopt ook al een onderzoek door de wereldvoetbalbond FIFA. Die heeft de voorzitter, die nog altijd niet uit eigen beweging zijn functie heeft neergelegd, voor negentig dagen geschorst. Ook de hoogste Spaanse sportrechtbank doet onderzoek naar “ernstig wangedrag” van Rubiales.

‘Je bent niet alleen’

Het nieuws over de formele klacht was nog maar net bekend, of de Spaanse waarnemend minister van Gelijkheid, Irene Montero, sprak haar steun al uit voor de beslissing van Hermoso. “Jenni Hermoso, je bent niet alleen. We zijn met miljoenen”.

De voetballers van Spanje betuigden maandag hun solidariteit met hun vrouwelijke collega’s. “We willen het onaanvaardbare gedrag aan de kaak stellen van de heer Rubiales, die niet heeft voldaan aan de instelling die hij vertegenwoordigt”, zeiden de mannen in een gezamenlijke verklaring die door international Álvaro Morata werd voorgelezen. “Het Spaanse voetbal moet een bron van respect, inspiratie, inclusiviteit en diversiteit zijn en een voorbeeld, zowel op als naast het veld.”