Na woelig jaar bij Bpost: Chris Peeters van Elia wordt de nieuwe CEO van postbedrijf

Elia-topman Chris Peeters wordt de nieuwe CEO van Bpostgroup. De nieuwe CEO van de groep treedt aan na een woelig jaar, waarin het postbedrijf onophoudelijk onder vuur lag over subsidies die het krijgt van de federale overheid. Peeters noemt zijn opdracht, die eind oktober start, dan ook een "behoorlijk grote uitdaging". 

Eind 2022 moest Dirk Tirez - de vorige CEO van Bpostgroup - opstappen, omdat hij op de hoogte zou zijn geweest van afspraken met concurrenten. Bpost zou een deal hebben gesloten met een concurrent over de subsidies om kranten en tijdschriften te bezorgen. Bpost krijgt voor die taak elk jaar zo'n 170 miljoen euro subsidies. 

Het parket en de Belgische Mededingingsautoriteit onderzoeken nu de zaak, net als een extern analysebureau in opdracht van de federale regering. Als aangetoond wordt dat er onrechtmatige afspraken zijn gemaakt met de concurrent, riskeert Bpost een boete die kan oplopen tot 10 procent van de jaarlijkse omzet van het bedrijf.

Kort nadat het schandaal losbarstte, werd Philippe Dartienne interim-CEO bij bpost. Daarvoor was hij financieel directeur bij de groep.

Stevig najaar voor de boeg

Limburger Chris Peeters (58), de huidige topman van netbeheerder Elia, wordt de nieuwe CEO van het postbedrijf. De voordracht van Peeters werd unaniem gesteund door de raad van bestuur van bpost. Peeters staat al sinds 2015 aan het hoofd van netbeheerder Elia. In 2022 werd hij door het weekblad Trends nog verkozen tot manager van het jaar.

Peeters kijkt aan tegen een druk najaar. Voor het zomerreces vroegen verschillende oppositiepartijen in het parlement een onderzoekscommissie om nog andere overheidssubsidies voor het postbedrijf te kunnen onderzoeken en verdere transparantie van het bedrijf te krijgen. Die suggestie wordt ook door regeringspartijen CD&V en Open VLD niet meteen afgewezen. Deze zomer stapten overigens nog twee topfunctionarissen op bij het postbedrijf.

Tegelijk schreef de federale regering een nieuwe aanbesteding uit om te bekijken welk bedrijf in de toekomst de miljoenen subsidies zal krijgen om kranten en tijdschriften te bezorgen. Bpost is daarvoor opnieuw kandidaat. De beslissing rond die subsidies moet alleszins vallen voor het einde van het jaar. 

BEKIJK - Chris Peeters: "Bpost is een bedrijf met een zeer grote maatschappelijke relevantie":

Videospeler inladen...

"Behoorlijk grote uitdaging"

Veel wilde de nieuwe CEO vandaag nog niet kwijt over de strategie die hij met bpost voor ogen heeft. Hij verwijst naar de transformatie die hij heeft teweeggebracht bij Elia. Het bedrijf is nu "op koers voor een succesvolle energietransitie en toekomst", klinkt het. Een gelijkaardige transformatie heeft hij dan ook voor ogen bij bpost, waarbij hij de pagina van de schandalen wil omslaan. Al erkent hij dat het om een "behoorlijk grote uitdaging" gaat.  

Bpost, dat voor 51 procent in handen is van de federale overheid, kreeg de afgelopen maanden veel kritiek voor de verwevenheid van het bedrijf met de politiek. Peeters gelooft dat hij als topman van Elia voldoende ervaring heeft opgedaan om daarmee om te gaan.

Vanavond staat bij Elia nog een bijeenkomst van de raad van bestuur gepland om de overstap van de topman te bespreken. Peeters laat het bedrijf achter met grote dossiers op de plank, niet in het minst het dossier rond de Ventilus-hoogspanningslijn.

De Sutter gelooft in "transformatie"

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) reageert positief op de keuze voor de ervaren manager, die volgens haar voor "transformatie" kan zorgen bij bpost. "Peeters heeft de deskundigheid en ervaring om het bedrijf te laten groeien in het digitale tijdperk zonder duurzaamheid en tewerkstelling uit het oog te verliezen. Dat is nodig want we sturen steeds minder brieven naar elkaar, maar krijgen wel steeds meer pakjes thuis", aldus De Sutter.

"Tegelijk weet hij wat het is om verschillende stakeholders op één lijn te krijgen. Onze postbodes en alle andere bpost-medewerkers krijgen een CEO met een inzicht in de Belgische en internationale context. Een van zijn eerste taken is om rond de tafel te zitten met die medewerkers en hun vertegenwoordigers", klinkt het. De Sutter suggereerde al dat het ook aangewezen is om het topkader van bpost opnieuw uit te nodigen in het parlement.

Kamerlid Michael Freilich van oppositiepartij N-VA pleit al maanden in het parlement voor een verdere privatisering van bpost. Hij vindt nog steeds dat er meer bestuursleden moeten vertrekken naar aanleiding van het schandaal met het krantencontract. "Wie het bedrijf al langer volgt, weet dat de structurele problemen rond marktmanipulatie, concurrentievervalsing en sjoemelcontracten hun oorsprong vinden in een cultuur waar ook de politiek benoemde raad van bestuur door aangetast is", klinkt het.

Meest gelezen