Feit of fabel: eet je best geen fruit na de maaltijd?
Een verfrissend stukje watermeloen of frisse frambozen: in de zomer eten we al eens graag een stuk fruit als dessert. De kans dat je nog nooit hebt horen rondbazuinen dat fruit te veel suiker zou bevatten en dat je na je avondeten best geen fruit meer eet, is klein. Maar zit er ook waarheid in die uitspraken? Voedingsexperte Karolien Olaerts legt het voor eens en altijd uit.
Wie gezonder wil eten, grijpt automatisch sneller naar een stuk fruit als tussendoortje of zelfs als dessert. Je hoort daarentegen vaak dat je ook té veel fruit kan eten, omdat fruit suikers bevat. Maar is dat ook echt zo? “De aanbevolen hoeveelheid fruit voor volwassenen is gemiddeld twee tot drie stukken per dag”, licht voedingsexperte Karolien Olaerts toe. “Er is natuurlijk een verschil tussen grotere en kleinere stukken fruit. Eén stuk verwijst meestal naar zo’n 100 gram. Vergeet daarbij niet dat die hoeveelheid een richtlijn is. Werkt het voor jou beter om meer fruit te eten? Dan kan dat natuurlijk ook. Luister daarbij vooral naar je eigen lichaam.”
Een grote valkuil bij fruit volgens Karola? “Soms gebruiken mensen fruit als gezonde vervanger, terwijl ze eigenlijk gewoon zin hebben in een suikerwafel. Het gevolg daarvan is dat je vaak in de plaats van die wafel een appel, een peer én een banaan gaat eten om je cravings tegemoet te komen. Zo vul je mentaal een gat waardoor je veel meer zal eten. Daarom vind ik het interessanter om soms gewoon te eten waar je echt zin in hebt en voor een keertje voor die suikerwafel te gaan.”
Ook wanneer je fruit eet als tussendoortje is het een goed idee om het met iets anders te combineren.
Fruit als ontbijt gezond, na de maaltijd ongezond: feit of fabel?
Wat de hoeveelheid fruit betreft, luister je dus best naar je lichaam. Hoe zit het dan met het tijdstip en de manier waarop we fruit het best consumeren? “Het is altijd goed om fruit te combineren met eiwitten, vetten en trage koolhydraten”, vervolgt Olaerts. “Eet je fruit als ontbijt? Combineer het dan met havermout, zaden, noten of zuivel. Fruit is een goede bron van vitaminen en mineralen, maar is verder beperkt qua voedingswaarde en bevat vooral water en suikers. Zelfs wanneer je fruit eet als tussendoortje, is het daarom een goed idee om het met iets anders te combineren. Een schijfje appel met pindakaas of peer met yoghurt en kaneel zijn bijvoorbeeld altijd evenwichtige en verzadigende keuzes.”
Dat fruit bij het ontbijt gezond is, horen we vaker, net zoals dat fruit na de avondmaaltijd best achterwege gelaten wordt. “Dat fruit na het eten ongezond is, is een mythe”, benadrukt Karolien. “Het is heel persoonsgebonden en je kan best gewoon uitzoeken hoe jouw lichaam erop reageert. Zelf eet ik graag appels, maar wanneer ik die na een maaltijd eet, krijg ik er een opgeblazen gevoel van. Heb je daar geen last van na een maaltijd? Geniet er dan van en eet gewoon fruit na je maaltijd. Heb je elke keer last van een opgeblazen gevoel? Dan vertelt jouw lichaam dat je fruit beter op een ander moment eet.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
Wanneer je morgen de Antwerp 10 miles wil lopen, denk je op voorhand al beter eens na over wat je best op je bord legt. Want jawel, je voeding kan je prestatie verbeteren. Sportdiëtiste Stephanie Scheirlynck en voedingsdeskundige Sandra Bekkari leggen uit wat je best voor, na en tijdens de wedstrijd eet. “Drie borden spaghetti ná je training hebben niet echt nut.” -
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt