Voortaan ook gevechtspiloten met bril of lenzen: Defensie versoepelt aanwervingsregels om vacatures te vullen

Defensie heeft een aantal regels versoepeld voor je aan een militaire opleiding mag starten. Zo zal je vanaf nu ook met een bril of lenzen toch gevechtspiloot kunnen worden. Defensie hoopt zo dat meer mensen zich kandidaat stellen. In totaal zijn er ruim 4.000 openstaande vacatures.

Ook met een bril of lenzen kan je je vanaf nu kandidaat stellen om aan de opleiding tot gevechtspiloot te starten. Het is één van de selectiecriteria die Defensie versoepelt in de hoop om zo meer kandidaten aan te trekken. 

"Vroeger moest je een perfect zicht hebben, nu moet je per oog een 7 op 10 halen zonder bril of lenzen", zegt majoor Margot Van Waeyenberghe. "Mét bril of lenzen moet je nog altijd een 10 op 10 halen."

"Sterke kandidaten vielen soms af door de strenge oogtesten", vertelt majoor "Margot Van Waeyenberghe in "De wereld vandaag" op Radio 1:

"Er zijn heel veel mensen die dromen van een job als piloot. Het is een heel populaire vacature, maar er zijn ook heel strenge selectietesten. In het verleden hadden we soms heel sterke kandidaten die afvielen, omdat de oogtesten te streng waren", zegt Van Waeyenberghe.

"We zijn dan gaan kijken naar de selectiecriteria in andere landen en hebben besloten om een aantal regels te versoepelen. We zitten nu in de middenmoot: we zijn niet het strengste land, maar ook niet het flexibelste."

We zijn niet het strengste land, maar ook niet het flexibelste op vlak van selectieprocedure

Bij de selectie voor gevechtspiloten wordt ook gekeken naar de ruggengraat. Ook die regels zijn nu minder streng. "Je moet als piloot een heel sterke rug hebben om er zeker van te zijn dat als er iets gebeurt dat je geen extra blessures hebt aan je nek of rug. Ook die regel is een heel klein beetje versoepeld, maar dat zijn echt details."

Wie bij de special forces aan de slag wil, zal dat voortaan ook sneller kunnen. "We zijn erin geslaagd om het reguliere traject met 3 jaar te kunnen verkorten", zegt commandant Christophe Comhair. "Mensen die zich laten inlijven binnen Defensie kunnen daardoor een dik jaar later al aan de slag bij de special forces om aan hun opleiding te starten."

Videospeler inladen...

Kandidaat-militair? Hier moet je aan voldoen:

Om in aanmerking te komen voor een job als militair, moet je aan bepaalde basisvoorwaarden voldoen:

  • Belgische nationaliteit (of van ander EU-land, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland)
  • Maximaal 25 tot 33 jaar (afhankelijk van functie)
  • Minstens 1,52 meter groot (met uitzondering van enkele functies)

De selectieprocedure bestaat uit 2 sportproeven en een uitgebreid medisch onderzoek. Daarin wordt onder meer de ogen, het gehoor, het hart, en de ruggengraat onderzocht. Er wordt ook een urine- en drugstest gedaan.

Tatoeages in het gezicht, de hals en nek zijn verboden. Er volgt ook een persoonlijkheidstest, een selectiegesprek en eventueel nog extra tests. Als je de hele selectie kan doorlopen, mag je aan de basisopleiding beginnen.

Technische profielen

In totaal wil Defensie volgend jaar 4.010 nieuwe personeelsleden aanwerven. De meeste vacatures, 2.500, zijn voor militairen. Defensie zoekt ook 460 burgerpersoneelsleden en 1.050 reservisten.

"We zijn ook hard op zoek naar technische profielen", zegt majoor Van Waeyenberghe. "Dat gaat van mechaniekers die aan F-16's sleutelen tot ingenieurs, we zoeken alle niveaus. Die technische profielen vinden, is niet evident. Ik denk dat dat een probleem is in de hele arbeidsmarkt."

Om nog meer technische profielen aan te trekken, kunnen mensen die een technische bachelor starten of afmaken bij Defensie, dat sinds vorig jaar op kosten van Defensie doen. Voorwaarde is dat iemand daarna minstens anderhalf keer de duur van zijn of haar studie bij het leger blijft werken.

Vanaf 2025 wil Defensie jaarlijks 2.800 militairen aanwerven. Tegen 2030 is het doel om 29.000 werknemers te hebben, tegenover ongeveer 27.000 op dit moment.

Meest gelezen