Zweedse criminelen gebruiken Spotify om geld wit te wassen: "Zeer inventief verdienmodel"

Zweedse criminele bendes gebruiken de audiostreamingsdienst Spotify om geld wit te wassen. Volgens Zweedse media betalen criminelen met zwart geld voor meer streams, waarna ze voor dat hoge aantal streams geld krijgen van Spotify. Op die manier gaat witgewassen geld terug naar de bendes. "Een zeer inventief verdienmodel", zegt muziekmanager Jarri Van der Haegen.

De Zweedse krant Svenska Dagbladet legde de frauduleuze constructies bloot tussen criminelen en Spotify. Jarenlang zouden criminelen zelf muziek geplaatst hebben op het streamingsplatform. Daarna betalen ze voor extra streams.

Volgens muziekmanager Jarri Van der Haegen kloppen ze daarvoor aan bij zogeheten "clickfarms". "Dat zijn bedrijven die ervoor zorgen dat je nummer plots meer beluisterd wordt. Op die manier neemt dus het aantal streams toe", zegt Van der Haegen in "De wereld vandaag" op Radio 1. 

Criminelen nemen vooral geld af van muzikanten die wel hun tijd erin steken

Voor het hoge aantal streams krijgen muzikanten geld van Spotify. Hoe meer een nummer op Spotify beluisterd wordt, hoe meer de muzikant verdient. Via Spotify keert zo zwart geld uit drugsdeals en overvallen witgewassen terug.

De Zweedse krant sprak met een aantal bendeleden uit de criminele netwerken die uitlegden hoe ze exact te werk gingen. "Spotify is een geldmachine", is te lezen in het Zweedse onderzoeksartikel.

Geen muzikale carrière

Deze mensen hebben natuurlijk geen muzikale carrière voor ogen, weet Van der Haegen. "Natuurlijk gaat dit niet over een artistiek product. Als je iets onder de radar probeert te doen, wil je geen muziekcarrière op poten zetten."

"Veel erger is dat deze criminelen hun geld witwassen ten koste van muzikanten die wel hun tijd steken in het maken van nummers. Het geld dat ze bij Spotify geven aan die fictieve artiesten, kunnen ze niet geven aan legitieme artiesten."

Voor Van der Haegen gaat Spotify waarschijnlijk zelf niet in de fout. "Het zijn de criminelen die misbruik maken van het systeem. Spotify kan dat misbruik wel opsporen en blokkeren. Als er plots duizenden streams bijkomen, moet dat opvallen bij Spotify", zegt Van der Haegen. "Als het echt gaat om hoge luistercijfers, zal het streamingsplatform dat vermoedelijk tegenhouden."

Spotify reageert
Spotify heeft gereageerd op het onderzoek van de Zweedse krant. Het bedrijf laat aan het Franse persbureau AFP weten dat het manipuleren van streams een uitdaging is voor de volledige muziekindustrie. "Minder dan één procent van alle streams is kunstmatig. Deze worden onmiddellijk geregistreerd voordat er uitbetalingen plaatsvinden", klinkt het bij Spotify. 

Beluister het gesprek met muziekmanager Jarri Van der Haegen in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen