Wie kan de banken echt onder druk zetten om de spaarrentes te verhogen?

Ondanks het overweldigende succes van de eenjarige staatsbon, is Vincent Van Peteghem (cd&v), minister van Financiën, niet geslaagd in zijn opzet: de spaarrentes een boost geven. Tot nu toe hebben slechts twee banken de spaartarieven gewijzigd. Maar is het wel aan de overheid om hogere spaarrentes te eisen?

Waarom is dit belangrijk?

Van Peteghem wou met de eenjarige staatsbon ervoor zorgen dat de spaarrentes verder zouden stijgen. Dat is niet gelukt. Verschillende experts hebben al opgemerkt dat de spaartarieven enkel verder kunnen stijgen als de Europese Centrale Bank (ECB) een vervolg geeft aan het verstrakkende geldbeleid.

Context: De staat kon maar liefst 21,896 miljard euro ophalen met de zogenaamde Van Peteghem-bon. Dat is ruim een tienvoud van de doelstelling van de minister van Financiën.

  • Desalniettemin heeft de overheidsobligatie zijn doel voorbijgeschoten. Van Peteghem hoopte dat de staatsbon, die gepaard ging met een rente van netto 2,81 procent, zou leiden tot hogere spaarrentes. Maar dat was dus ijdele hoop, zo blijkt nu.
  • Tot toe hebben slechts twee kleinere spelers de spaartarieven naar bo
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer