De Roemeense minister van Defensie (tweede van links) bezoekt de grensstreek met Oekraïne

NAVO-baas Stoltenberg: "Geen informatie over opzettelijke Russische aanval op Roemenië"

Roemenië is woedend nadat brokstukken van mogelijk een Russische drone gevonden werden op Roemeens grondgebied. Als het inderdaad om een drone gaat, dan is dat "een ernstige schending van soevereiniteit van het land", vindt president Klaus Iohannis. Roemenië is een NAVO-lidstaat, dus het brengt Rusland mogelijk in een lastig parket.

De brokstukken zijn aangetroffen in de buurt van de rivier de Donau, na een aanval van Moskou op een Oekraïense haven Izmajil. Het is nog niet zeker of het wel om een Russische drone gaat. Het Roemeense leger is nu een onderzoek gestart naar onderdelen die het heeft gevonden.

Toch is de kans dat het inderdaad om een Russische aanvalsdrone zou gaan niet onbestaande. Sinds de Russische president Vladimir Poetin zich terugtrok uit de graandeal bestookt het Russische leger de Oekraïense havens aan de Donau onophoudelijk.

Die Oekraïense rivierhavens liggen niet ver van de grens met Roemenië. De Donau is immers een natuurlijke grens tussen de twee landen. Als wordt bevestigd dat het puin inderdaad Russisch is, vindt president Iohannis dat "volledig onaanvaardbaar".

Roemenië profiteert van extreem sterke veiligheidsgaranties, de sterkste in onze hele geschiedenis

Roemeense president Klaus Iohannis

De brokstukken brengen Rusland in een lastig parket. Roemenië maakt deel uit van de NAVO, het westerse militaire bondgenootschap. De NAVO is erg gevoelig voor schendingen van zijn grondgebied.

Dat bleek ook afgelopen november, toen een raket in Polen was terechtgekomen. De NAVO-landen kwamen samen voor een crisisoverleg, omdat toen niet helemaal zeker was of de raket door Rusland afgevuurd was. Dat bleek later niet het geval.

Iohannis zei dat het land wel "alert" is en in contact staat met NAVO-bondgenoten. "Binnen de NAVO worden we heel goed verdedigd", zei hij. "En Roemenië profiteert van extreem sterke veiligheidsgaranties, de sterkste in onze hele geschiedenis."

NAVO-chef: "Geen informatie over opzettelijke aanval"

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg heeft het bondgenootschap geen enkele informatie dat het om een opzettelijke aanval op Roemenië zou gaan. "We wachten het resultaat van het lopende onderzoek af.

Stoltenberg wijst er wel op dat de gevonden brokstukken de risico's aantonen van Russische aanvallen op Oekraïens grondgebied zo dicht bij het grondgebied van het bondgenootschap. "Het toont het risico op incidenten en ongelukken aan. Ongeacht van het resultaat van het onderzoek merken we heel veel gevechten en ook luchtaanvallen op dicht bij de NAVO-grenzen."

Artikel 5
Elk NAVO-land wordt beschermd door het artikel 5 van de verdragen van het bondgenootschap. Dat artikel houdt in dat een aanval op één lid beschouwd wordt als een aanval op alle leden.

Toch is de kans klein dat Roemenië artikel 5 in werking zal doen treden. Dat kan overigens niet één land beslissen, maar komt er pas na een politieke consensus.

Sinds de oprichting van de NAVO in 1949 is het nog maar één keer gebeurd, na de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten.

Meest gelezen