Wringen Turkije’s geldproblemen het eerste zelfgemaakte gevechtsvliegtuig de nek om?

Turkije is erop gebrand om nog voor 2030 een volledig zelfgemaakt gevechtsvliegtuig op de markt te brengen, de TAI TF KAAN. Alleen, het land zit budgettair zeer moeilijk, met een torenhoge inflatie en grote openstaande schulden. En dat heeft ook gevolgen voor het vliegtuigproject.

Waarom is dit belangrijk?

Al in 2010 ging het Turkse Ondersecretariaat voor de Defensie-industrie aan het tekenen aan wat de TF-X werd genoemd; Turkije's eerste eigen volwaardige gevechtsvliegtuig. De ontwikkeling van het vliegtuig kwam in 2019 in een stroomversnelling. Omdat Turkije S-400-luchtafweersystemen had opgekocht bij de Russen, werd het door de Verenigde Staten uit het F-35-programma getrapt. Sindsdien zet het alles in op de TF-X (ondertussen KAAN genoemd) dat de F-35 moet gaan beconcurreren.

Geschetst: Turkije staat er op budgettair vlak niet al te goed voor.

  • In augustus steeg de jaarlijkse inflatie in het land tot maar liefst 58,9 procent, tegenover 47,8 procent de maand voordien. Dat maakt dat heel wat producten, maar ook grote projecten zoals de TF KAAN, fors duurder worden.
  • Daarnaast kent het land forse openstaande buitenlandse schulden. In maart tikte deze maar liefst 476 miljard dollar aan. Volgens verzekeraar Allianz Trade dient Turkije in de komende twaalf maanden
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer