In gesprek met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
Volledig scherm
In gesprek met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). © VTM Nieuws video

Tiener confronteert onderwijsminister Weyts met armoedeproblematiek

Ouders die schoolfacturen niet kunnen betalen, jongeren die zich geen privébegeleiding kunnen permitteren en dure invulboeken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van problemen in het onderwijs. Hoe moet dit aangepakt worden? Samen met VTM Nieuws-journaliste Hannelore Simoens ging de 17-jarige Batu naar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) om hem de realiteit duidelijk te maken en hem enkele vragen te stellen.

78 reacties

  • Freddy Valcke

    8 maanden geleden
    Gelijk heeft hij. Armoede bestrijden is geen taak van het onderwijs.
  • Herwig Laenen

    8 maanden geleden
    "Als mensen arm zijn is het hun eigen schuld want ze leven boven hun stand," ik had nooit verwacht dat deze 19de-eeuwse redenering nog steeds door zoveel mensen gedeeld werd. Blijkbaar hapert er echt iets aan ons onderwijs en was dat vroeger ook al. Maar ik vermoed dat ons onderwijs niet de grootste zorg is van deze gazettenminister.
  • Bart Vandevelde

    8 maanden geleden
    Als mensen financiële hulp vragen, moeten ze ook aantonen waar ze geld aan uitgeven. Iets zegt me dat er ineens veel mensen minder hulp zullen nodig hebben ;-)
  • Marleen Sprangers

    8 maanden geleden
    Wij betalen alle schoolrekeningen op tijd. Hebben 1 inkomen omdat ik huisvrouw ben. Maar wij leven niet boven onze stand en betalen eerst alle elke maand alle rekeningen plus sparen iedere maand via domiciliëring. Mijn winkelkar ligt niet vol snoep en lekkers. En wij halen niet 2 keer in de week eten af. Als je bewust met je budget om kunt gaan lukt dit. En al 2 kinderen het huis uit plus 2 nog thuis en die komen niks te kort
  • Ingrid Dillen

    8 maanden geleden
    Minister Weyts maakt zoals iedereen fouten, noch hij noch de school kunnen alles oplossen.
  1. Exclusieve beelden tonen hoe drugsbaron Franc Gergely vanuit Dubai aan België wordt uitgeleverd:  “Dit is nog maar het begin”
    PREMIUM

    Exclusieve beelden tonen hoe drugsbaron Franc Gergely vanuit Dubai aan België wordt uitgele­verd: “Dit is nog maar het begin”

    Het Belgische gerecht heeft de allereerste drugscrimineel uit Dubai in handen sinds het tot een uitleveringsverdrag kwam met de Verenigde Arabische Emiraten. De Albanees Franc Gergely (31) kwam deze ochtend met het vliegtuig aan in Zaventem. Dat stelde Faroek Özgünes, gerechtsjournalist bij VTM NIEUWS, zelf vast. Gergely staat aan het hoofd van een meedogenloze Albanese drugsclan en wordt gezien als opdrachtgever voor de executie van een rivaal in Molenbeek. “Dit is nog maar het begin”, voorspelt justitieminister Paul Van Tigchelt. “Het Dubai-sprookje is voorbij.”
  2. Tot 1.600 euro om slager te worden: wie kan de schoolrekening van het technisch onderwijs nog betalen?
    PREMIUM

    Tot 1.600 euro om slager te worden: wie kan de schoolreke­ning van het technisch onderwijs nog betalen?

    Bakkers, metsers, lassers, garagisten of slagers: broodnodig zijn ze, maar wie kan hun schoolrekening nog betalen? De opleiding autotechnieken kost tot 1.374 euro. Een tiener met ambities voor slager moet daar meer dan 1.600 euro voor neertellen. De prijzen zijn de afgelopen jaren zo hoog geworden dat sommige jongeren zelfs noodgedwongen een andere richting moeten zoeken. “Scholen staan voor een dilemma: rekenen ze kosten van dure materialen door of blijven ze muurtjes metselen met nepmortel?”